Hårda gänget

Varje lördag morgon träffas Hårda gänget för att spela fotboll och äta frukost tillsammans. Glöm damerna i division 1 och herrarna i divison 2 för här är det fotboll på riktigt som spelas. Gliringarna och tråkningarna är många, svetten rinner och den interna kampen om vem som varit med i det segrande laget flest gånger är hård. Medelåldern är 50+ med nestorn Ingemar Petersson som just börjat mogna som fotbollsspelare med sina 85+.

När krutröken lagt sig efter en timmes spel så vankas det frukost, denna serveras av för dagen utsedd köksansvarig spelare enligt fastlagt schema. Diskussionens vågor går höga kring senaste resultaten för våra Halmialag och allehanda viktiga frågor som finns att beröra.

Väl mött på lördag!

Hårda gängets historia

Texten är delvis hämtad från Klubbtidningen Rö´toppen jubileumsåret 2007 och där nedtecknad av Börje Jönsson.

Starten 1972

Vid ett av Röda Ringens möten på Norra vägen hösten 1972 kom ett förslag att vi skulle starta en motionsgrupp med fotboll på Örjans Vall. Omgående beslöts att så hågade träffades kommande lördag förmiddag för spel klockan 08.00 i en timmes tid. Intresset från start var gott och vi lirade på nuvarande grusparkering. När vintern närmade sig hade dåvarande Presidenten i Röda Ringen, Tage Börjesson, fixat så att vi fick spela i Sporthallens källarlokal med grusgolv och betongpelare. I denna lokal fanns dock riktiga småmål så att diskussionerna om bollen gick i stolpen eller för högt försvann.

"Så fort vi har en boll att leka med blir vi som barn på nytt!"

När våren 1973 kom flyttade vi ut igen och kunde konstatera att vår käre lirare Arne Jönsson hade tillverkat målburar i stålrör med nät. Dessa har vi fortfarande kvar, men används idag endast om det är ett fåtal spelare på plats för spel. Intresset höll i sig och när hösten kom detta år var det ingen som hade lust att krypa ner i Sporthallens källare över vintern igen. Vi beslutade då att fortsätta utomhus hela året och därigenom formades namnet Hårda Gänget. Grabbarna, eller för all del gubbarna för en del del var över 50 redan då, sviktade inte utan kom varje lördag, men en del allt senare. Därför flyttade vi fram starttiden till 08.30 vilket fortfarande gäller.

Fika efteråt är viktigt

Efter varje match har vi fikat tillsammans på varierande ställen. Ett stort antal år ställde Sylvia Marshall upp och fixade fikan till oss på Halmianen, och när hon slutade kom Sven-Olle med förslaget att vi delade upp årets lördagar på de medverkande i truppen. Detta fungerar alldelse utmärkt, menkritiken för dagens prestationer slutar nu inte längre enbart med dagens match, utan dessutom med till exemple svagt kaffe - glömt teet - gammalt bör och så vidare.

På resande fot

1974 kom första bortamatchen på sommaren mot HIF:s likställda, i en match som slutade 2 -2, och därefter ett härligt turande på sundet där värdarna stod för maten. "Mattan" gjorde ett sprakande inhopp på denna resa! Året 1975 kom och en härlig sommardag satt vi utanför Örjansstugan där Deisie serverade oss fikat. när någon i gänget tyckte att det där med bortamatch var mycket trevligt, så varför inte ordna en ny. Detta tände alla på och när frågan kom, vart ska vi i så fall åka? Då levererade Lennart "Lyndon" Jonsson svaret direkt, "Bangkok"! Det bildades en sparklubb, med Hasse som kassör, vilka sparade i drygt ett år, innan nio stycken stack iväg den 3 november 1976 kl. 15 frånm Kastrup. Matchen mot serveringspersonalen på en restaurant lär ha slutat med förlust?

Efter dessa båda bortamatcher har det fortsatt i Värnamo genom Rune Melin och därefter i Danmark, Tyskland och Holland.

Få inställda träningar

Sedan start har det hittills bara varit två lördagar då spelet blivit inställt. Den första en kall aprildag, då det tidigare hade regnat mycket så hela grusplanen var täckt med blankis. Den gången gick vi direkt till fikan. Nästa gång var när vaktmästarpersonalen startade sin strejk på en lördag, vilket gjorde att vi ej kom åt planen. Men lördagen därpå hade vi funnit en ny spelplats att lira på.

Spel i en timme och ojämna lag

Varje lördag förmiddag träffas vi i omklädningsrum nr 2 på Örjans Vall mellan klockan 08.00 och 08.30 för spelstart 10 minuter senare och spel i en timme. De närvarande delas upp i två lag av Ingemar, alltid med protester för ojämn fördelning. Efter matchen är det dusch, bastu och fika som gäller med fortsatt gemyt.

Milleniets första femetta

Milleniets första fotbollsmatch spelade Hårda Gänget på Örjans Vall Nyårsdagen 2000 klockan 09.00. Det blev en riktig femetta då resultatet blev 5 - 1 och Hans Bäckström fick smeknamnet Mille på grund av milleniets första mål. Nykomlingen i gänget Jan Nordin kvitterade till 1 -1.

Citat från lirare

Ingemar Petersson säger:

- "HG" är en underbar församling. Hårda Gänget, alltså HG, kan också översättas till Heta Gubbar, Härlig Gemenskap, eller när fruarna är med Happy Girls....! En del säger barnslighet med fotboll i vår ålder. Jag tycker det är underbart att höra "barnslig" om vår trevliga gemenskap. Tänk så mysigt vi har det efter matcherna. Gliringar ges och gliringar tas.

Åke Mattsson (han som flyttade till Kalmar, skrev i tidningen Land efter sin tid hos oss):

- Fick man ingen gliring under tiden vi var tillsammans kände man sig inte som hemma.

Håkan Sjöö:

- Jag lämnar aldrig Hårda Gänget så länge jag lever. Hårda Gänget är det finaste som Gud har skapat....