IS Halmia Dam - Halmstads BK 3-0 (2-0)

Halmiatjejerna hyllades av den stora publiken efter matchen. Foto: IS Halmia Halmiatjejerna hyllades av den stora publiken efter matchen. Foto: IS Halmia

Derbyseger mer mersmak inför storpublik!

Vilken kväll det blev, inte bara för segrande Halmia utan för hela Halmstads damfotboll. Inför 1612 åskådare hyllades 100-åriga Örjans vall med pompa och ståt.

Första halvlek
Gissningsvis fanns det en hel del anspänning bland båda lagen när matchen drog igång, både vad gäller matchens dignitet och den stora publiken på plats. Halmia fick en drömstart med 1-0 redan i den tionde minuten sedan Evelina Brag slagit ut sin markering och hittat Elin Hansson framför mål som tryckte in ledningsmålet. Evelina var som vanligt ständigt på språng och sårade gästerna gång på gång på sin högerkant, en stund efter ledningsmålet tog hon själv avslut från höger men målvakten räddade till hörna. När matchen närmade sig halvtimmen spelad så är Evelina inblandad igen, denna gång serverar hon läckert Izabella Blomqvist som från straffområdslinjen iskallt placerar in 2-0 intill målvaktens högra stolpe. HBK fick nästa läge, detta efter att bollen lite turligt studsat fram till deras anfallare som blev ensam med Cornelia Jarving. Conne gör en fin benparad och ledningen 2-0 står sig till halvtid.

Andra halvlek
Azra Tokovic får första läget i andra halvlek, efter en fin framspelning av Elin Hansson får dock inte Azra till avslutet som lätt räddas av HBK's målvakt. Azra agerar sedan framspelare när hon via en vacker passning mellan mittback och ytterback spelar fram Evelina som hårt markerad inte får till avslutet som smiter en bit utanför bortre stolpen. En stund senare testar comebackande Moa Jönsson skottlyckan men målvakten räddar med vissa bekymmer. Det är fortsatt Halmia som skapar chans efter chans för att punktera matchen. Azra är nära att trycka in Moas lyftning men målvakten kommer ut och räddar i sista stund. Även Evelina har läge när hon får bollen till vänster i straffområdet men inte får till avslutet i kamp med blåsvart försvare. Hemmalaget fortsätter att rada upp chanser och visst borde Elin Sjöström gjort mål på Alicia Hanssons fina inspel tex. Duracellkaninen Evelina har sedan ett misslyckat skott i bra läge innan HBK kommer fram i ett av få anfall, Cornelia gör även denna gång en viktig räddning. På tiläggstid sätter sedan Elin Hansson spiken i kistan med sitt vackra 3-0 från drygt 25 meters avstånd.

Sammanfattning
Halmia gör en nästintill felfri insats i ett pressat läge inför storpublik. Hemmalaget har full kontroll från start till mål och presterade verkligen på topp när det gällde som mest. Förutom att varje spelare enskilt ska hyllas för sin insats så lyfter vi fram Moa Jönsson (60 minuter) och Celine Gysenius (30 min) som båda gjorde comeback efter sjukdom resp skada. Och sist men inte minst Elin Hansson som i sin sista match innan avresa till college i USA gjorde två mål varav det sista ett riktigt drömmål på tilläggstid, snacka om avslutning i dubbel bemärkelse. 

Via segern tog sig Halmia upp på en 5e plats i tabellen, nu på rätt sida om det det ångestfyllda strecket som till slut avgör om det blir div1 eller div2-spel kommande säsong. Varje match känns som en cupmatch och det gäller hela tiden att prestera så nu gäller det att snabbt studsa tillbaka och göra sig redo inför lördagens sexpoängsmatch mot Rosengård.

Huvudtränare Leif Jönsson om matchen:
- Det blev den matchutveckling vi önskade och pratade om innan matchen, både vårt sätt att agera offensivt som defensivt men också den mentala anspänningen som var i balans med tanke på 1600 på läktaren. Skön start efter vila och ex antal träningar plus genrep.

Målen
10' 1-0 Elin Hansson (Evelina Brag)
28' 2-0 Izabella Blomqvist (Evelina Brag)
93' 3-0 Elin Hansson

Publik
1612 st

Halmiaringens charklotteri

  1. 21
  2. 76
  3. 89


Nästa match
Lördag 6 augusti kl 13.30 borta mot FC Rosengård 1917.

Länkar
Halmstads BK's hemsida
Tabell och spelschema
Hallandsposten
Sveriges Radio Halland
Halmstadsport.se
Halmias bildgalleri från matchen

// Kansliet
 

Etiketter: dam