IS Halmia Dam - Eskilsminne IF 4-3 (3-1)

Alva Johansson gjorde 3-1 med ett drömmål rakt upp i krysset . Foto: IS Halmia Alva Johansson gjorde 3-1 med ett drömmål rakt upp i krysset . Foto: IS Halmia

Fjärde raka vinsten och tillbaka i serieledning!

Det blev en målrik och spännande seriefinal på Halmstad Arenas konstgräs. Två mål av Halmia i slutet av första halvlek gjorde att man satt i ett bra läge inför akt två, men gästerna repade mod och pressade på för kvitteringen på slutet.

Första halvlek
Halmia tar tidigt tag i taktpinnen och styr matchbilden samtidigt som motståndarna ligger rätt i positionerna för att eventuellt snabbt gå på kontring. Matchen hinner bara gå dryga sex minuten innan första målet kommer. Elin Sjöström som var tillbaka på mitten hittar Elin Hansson ute till höger med en fin boll, Elin vänder bort sin försvarare och skickar in 1-0 med vänsterdojan! Tendensen med ett Halmia som styr håller i sig, och det som gästerna skapar tar Cornlia Jarving hand om, tex med en fin benparad i den 33e minuten när Eskilsminne spelar sig igenom. Halmia har mycket boll och rullar fint mellan lagdelarna, men sista passningen eller avslutet sitter inte helt hundra tyvärr.

Som en blixt från klar himmel kommer därför kvitteringen i den 35e minuten, detta efter offensivt inkast av gästerna och dagens högsta inlägg som seglar in mot mål där annars felfria Cornelia Jarving missbedömer situationen och stöter in bollen i eget mål. Efter kvitteringen får gästerna blodad tand och har betydligt mer boll än tidigare, men utan att skapa speciellt mycket framåt. Istället är det Halmia som ställer om blixtsnabbt i 44e minuten när Evelina Brag vinner boll och avancerar, ute till höger hittat hon Elin Hansson som i sin tur hittar Isa Rönneblad som skjuter in 2-1 via den bortre stolpen. Matchens bästa anfall kommer sedan bara dryga minuten efter, Alva Johansson väggspelar med Azra Tokovic (som dessutom fintar upp sin markering på läktaren) innan bollen hittar tillbaka till Alva som skjuter 3-1 rakt upp i bortre krysset, galet vackert!

Andra halvlek
Det hinner bara gå drygt sex minuter igen innan det ringer bakom Eskilsminnes målvakt. Moa Jönsson avancerar centralt, hittar Elin Hansson till höger i straffområdet, inspelet blev misslyckad men tack vare att hon följer upp den lösa bollen så studsar bollen fram till Azra Tokovic som hårt trängd kastar sig fram och skickar in 4-1. Efter nålet förändras matchbilden, nu är det väldigt mycket kamp och mindre skönspel från något av lagen. Förutom några halvchanser åt båda håll så skapas inte mycket offensivt, utan det är ett ställningskrig på mittplan där ingen viker ner sig. I minut 72 landar bollen i Halmias straffområde efter ett offensivt inkast av Eskilsminne, Cornelia räddar vackert första avslutet när hon kommer ut och gör sig stor. I andraläget täcker Alva Johansson avslutet med baken, men i tredjeläget trycker gästerna in 2-4 när Halmia inte får bort bollen.

Inte helt oväntat så får Eskilsminne blodad tand iochmed målet, men Halmia står fortsatt upp bra även om man störs något av bytet på Nora Johansson som tvingade ner Moa Jönsson som mittback. En stund senare får även den andra mittbacken Lovisa Robarth gå av, och in som mittback går då Isa Rönneblad. Inte helt optimalt att byta ut båda mittbackarna i detta läge, men tjejerna löser det bra. Halmia är fortfarande det lag som styr matchbilden och står för det konstruktiva spelet, tex som i den 78e minuten när Elin Hansson skjuter en bit över i bra läge efter fint förarbete av Evelina Brag och Azra Tokovic. Eskilsminne har dock inte gett upp, och får i den 80e minuten ett bra läge till ytterligare reducering men avslutet går i ribban och ut till inspark. Måller kommer några minuter senare istället.

Ett snabbt inkast av gästerna gör att Eskilsminnes skyttedrottning Johanna Olsson stångar sig fri och placerar in 3-4 vid den bortre stolpen. Avslutande minuter blir det mycket långa bollar in bakom Halmias backlinje, men Cornelia Jarving har koll på läget och reder ut situationerna. Så i den 89e minuten slår Elin Sjöström en genomskärare till Azra Tokovic som blir nersparkad av utrusande målvakt precis utanför straffområdet. Solklart rött kort till gästernas målvakt som får avsluta matchen med en spelare mindre och inte hinner skapa någon vettig kvitteringschans på resterande minuter.

Sammanfattning
En bra match värdig en seriefinal. Halmia spelar riktigt bra fotboll i drygt 50 minuter, sedan byter man om till blåställ och tar verkligen kampen där ute. En stor eloge till laget som kämpar och sliter och får utdelning med tre ändå välförtjänta poäng.

Huvudtränare Leif Jönsson reflerkterar:
- Vi vinner på vår fina första halvlek där vi producerar bra kontrollerat spel med tre klass/spelmål.
Vi har koll och bestämmer fram till 4-1 efter paus. Sedan ändrar Eskilsminne om lite och vi fick bekymmer, det drar vi lärdom av för att hantera bättre framgent. Top of the league känns bra och välförtjänt.

Startelva
                 Evelina Brag - Azra Tokovic - Elin Hansson
                Tilda Boquist - Elin Sjöström - Moa Jönsson
Alva Johansson -Nora Johansson - Lovisa Robarth - Isa Rönneblad
                                    Cornelia Jarving

Målen
7' 1-0 Elin Hansson (Elin Sjöström)
35- 1-1
44' 2-1 Isa Rönneblad (Elin Hansson)
45' 3-1 Alva Johansson (Azra Tokovic)
52' 4-1 Azra Tokovic
72' 4-2
83' 4-3

Publik
95 st

Nästa match
Lördag 14 maj är det derby borta mot BK Astrio, avspark 14.00 på Söndrums IP.

Länkar
Tabell och spelschema
Eskilsminnes hemsida
Hallandsposten
Bildgalleri från matchen
Idrottsstaden Halmstad (videointervjuer av Cornelia Jarving och Leif Jönsson efter matchen)

// Kansliet

Etiketter: dam