IS Halmia Herr - Laholms FK 3-2 (0-1)

Derbydramatik när Halmia avgjorde inför storpublik i 94e minuten

Lördagens toppmatch och tillika derby var inget för den hjärtsvage. Underläge i paus, vändning till ledning och sedan snabb kvittering. På övertid kom sedan det förlösande segermålet som fick merparten av publiken att jubla och sjunga med i "När bollen går från man till man...:".

Första halvlek
Laholm öppnar matchen bäst inför en stor publik med massor av tillresta Laholmare. Redan i den femte minuten får LFK's Otto Nilsson ett bra läge efter omställning, men några touch för mycket gör att han fastnar i Halmiaförsvaret. Bara minuten senare får gästerna läge igen, denna gång på en frispark i riktigt bra läge. Laholms skyttekung Philip Comnell stegar fram och skruvar in frisparken elegant nere vid Jimmie Hagslätts vänstra stolpe. I den 8e minuten får Laholm ett bra läge att utöka, Albin Branting är det som skjuter tätt över ribban efter en fin djupledslöpning mellan mtitback och ytterback.

Halmia och Isak Petersson får sedan ett gyllene läge att kvittera i den 15e minuten. Oskar Törnfeldt vinner boll och vrickar fram Isak i djupled till ett friläge, men målvakten kommer ut bra och parerar Isaks avslut. Daniel Radovanovic följer med i anfallet och testar avslut på returen men får se bollen smita strax utanför bortre stolpen. Gästerna har sedan ett bra läge i den 17e minuten efter ett inkast från höger, en framrusande Laholmspelare tar med sig bollen in i straffområdet, men Jimmie räddar med en benparad och är även först på returen som studsar upp framför mål.

I den 20e minuten får sedan Laholm en ny frispark i bra läge, denna gång dock lite längre utifrån. Avslutet går dock rakt i muren och Halmianerna på läktarna kan andas ut. Nytt kvitteringsläge för Halmia i den 25e minuten, Erik Ferman kommer fram på sin högerkant och hittar Oskar Törnfeldt i höjd med den första stolpen. Oskars nickskarv smiter dock precis utanför bortre stolpen. Lagen fortsätter att bjuda på bra fotboll i en jämn kamp där spelet böljar fram och tillbaka. 

Efter dryga halvtimmen är det nära att bortalaget utökar sin ledning, men inspelet från vänster smiter precis förbi två framrusande lagkamrater i straffområdet. I anfallet efter är det Halmia och Ola Lindh som får se bollen styras undan till hörna precis när Ola ska sätta dit foten från nära håll. Halvlekens sista läge får Halmia efter en frispark  bara dryga metern utanför straffområdet lite till vänster om halvcirkeln. Isak är det som stegar fram och avslutar, men han och övriga närvarande får se frisparken räddas snyggt när bollen är på väg upp mot målvaktens vänstra kryss. 

Noterbart är att Halmia tvingades till två byten redan i den första halvleken, Alexander Arvidsson utgick med ett spräckt ögonbryn och Erik Ferman kastade in handduken då han kände sig illamående.

Andra halvlek
Halvleken börjar lite avvaktande innan det sedan exploderar i den 55e minuten. Oskar vinner en närkamp på egen planhalva och sätter fart längs högerkanten, ca 5 meter in på offensiv planhalva serverar han Jonatan Eriksson mellan två försvarare. Jonatan får elegant med sig bollen och lyckas tunnla ena backen innan han retfullt enkelt chippar bollen till höger om utrusande målvakt, 1-1!

Isak Petersson testar skottlyckan från långt avstånd i den 59e minuten, han får se sitt avslut styra på en försvarare och skruvas tätt utanför bortre stolpen. Två minuter senare kommer istället 2-1 till Halmia. Oskar vinner ännu en närkamp på högerkanten innan han avancerar fram och hittar en omarkerad Jonatan i straffområdet som bara vinklar in sitt och Halmias andra mål för dagen. Glädjen blev dock inte långvarig hos hemmalaget och dess supportrar. Laholm kvitterade till 2-2 i den 64e minuten sedan Halmia inte hunnit upp i press efter ett skottblock i första läget. Avslutet är dock riktigt vackert och smiter in precis intill Jimmies högra stolpe.

Båda lagen går nu för ett potentiellt segermål. Det svänger fram och tillbaka där Laholm är först med att testa Jimmie som gör en dubbelräddning i den 68e minuten. I matchminut 73 tror Jonatan att han har gjort 3-2 och hattrick, men han får se sitt mål bli avblåst för offside. Marcus Jönsson stod för den fina framspelningen och offsiden får gå under kategorin "tveksamma". Matchen står nu och väger, även om det är Halmia som känns hetast så skapas inga chanser för att ta segern och dom flesta hade nog räkna in ett varsitt poäng när klockan tickade upp över 93 minuter.

Då händer det! Adrian Hallsö vinner en duell på egen planhalva, Zemri Callaku tar med sig bollen fram i plan innan han spelar ut till Jonatan till höger. Jonatan får två motståndare på sig när han kommer in i straffområdet, ändå lyckas han peta fram bollen till Oskar som kommer löpande in i straffområdet och får ett friläge mot målvakten, Oskar förvaltar framspelningen på bästa sätt och vinklar in 3-2 till höger om målvakten i den 94e minuten!

Sammanfattning
En otroligt viktig seger, på så många plan. Sexpoängsmatch, derby, mycket publik och att få avgöra på tilläggstid. Den här segern har alla förutsättningar för att kunna bli en match som vi minns tillbaka till i vinter som en av dom avgörande faktorerna när säsongen summeras. Laget är nu uppe i 7 raka utan förlust, och man är nu bara två poäng från serieledningen sedan Hittarp tappat poäng mot Vejby. Halva serien är nu spelad och här näst väntar en ny hemmamatch på Örjans vall när Högaborg kommer på besök redan på fredag.

Målen
6' 0-1
55' 1-1 Jonatan Eriksson (Oskar Törnfeldt)
61' 2-1 Jonatan Eriksson (Oskar Törnfeldt)
64' 2-2
94' 3-2 Oskar Törnfeldt (Jonatan Eriksson)

Publik
448 st

Nästa match
Fredag 10e september mot Högaborgs BK. Avspark 19.00 på Örjans vall.

Länkar
Laholms hemsida
Tabell och spelschema
Hallandsposten

// Kansliet
 

Etiketter: herr