IS Halmia Dam - BK Astrio 3-0 (0-0)

Serieledning efter seger i derbyt!

Gästerna höll emot bra i dryga timmen, men efter ledningsmålet orkade man inte mobilisera kraft efter att ha fått jaga boll sedan första minuten.

Första halvlek
Första halvtimmen är det total dominans från hemmalaget, gästerna Astrio lägger sig direkt i försvarsställning och låter Halmia styra matchbilden. Trots gigantiskt bollinnehav så saknar Halmia inledningsvis redskapen för att luckra upp ett lågt och tight Söndrumslag. Man försöker med både instick centralt och att komma runt på kanterna men en kombination av ett hårt jobbande Astrio och ett uddlöst Halmia i avgörande lägen gör att målchanserna uteblir.

Halvlekens sista kvart öppnar matchen upp sig något och Halmia skapar 4-5 riktigt bra lägen till att ta ledningen, men bortalagets målvakt Linnea Nilsson räddade dom avslut som inte smet precis utanför stolparna. Halvlekens bästa chans är det dock gästerna som skapar på en omställning. Astrios talangfulla och riviga anfallare Wilma Leidhammar är ett ständigt hot när bortalaget kontrar på Halmias anfall. På en av få farliga omställningar i slutet av halvleken så avslutar hon anfallet med ett skott i ribban. Några mål blev det dock aldrig och i halvtid är ställningen 0-0 trots stor dominans av hemmalaget.

Andra halvlek
Matchbilden från första halvlek håller i sig även i inledningen av den andra halvleken. Gästerna Astrio är inte speciellt intresserade av att rulla boll utan fokuserar på ett tight försvarsspel med snabba omställningar. Halmia gör ett dubbelbyte tidigt i den 54e minuten när systrarna Holm byts ut mot Alva Johansson och Tuva Persson. Trots att man nu skapar fler farligheter så har man problem med att få in det förlösande första målet. 

Men till slut så kom det, och det var matchens gigant Moa Jönsson som tog vara på en andraboll efter inlägg och skickade in 1-0 i den 61a minuten. Jag tappade tidigt räkningen på hur många dueller Moa vann på mittplan, speciellt på huvudet. Hon är oerhört viktig för detta Halmia och har en nyckelroll på det centrala mittfältet.

Efter ledningsmålet så har Astrio svårt att mobilisera kraft efter att ha fått jaga boll i dryga timmen på Halmstad Arenas konstgräs. När sedan 2-0 kommer på ett självmål efter hörna i den 71a minuten så går luften ur bortalaget och Halmia kan spela av matchen utan större bekymmer.
Speedkulan Evelina Brag byttes in med knappa kvarten kvar och utökade till 3-0 i den 91a minuten när hon forcerade in sitt tredje seriemål för säsongen.

Sammanfattning
En klar och rättvis seger till slut för Halmia. Astrio och främst Wilma Leidhammar var långt ifrån ofarliga när man kontrade, men i övrigt var det Halmia för hela entrépengen. När hemmalaget väl hittade verktygen för att luckra upp gästerna så var det klasskillnad och segern kunde ha varit än större. Tre viktiga poäng och ny serieledning sedan Göteborg förlorat borta mot Mariebo.

Publik
134 st

Målen
61' 1-0 Moa Jönsson
71' 2-0 Självmål
91' 3-0 Evelina Brag

Nästa match
Lördag 7 augusti kl 17.00 borta mot Qviding FIF på Valhalla.

Länkar
BK Astrios hemsida
Tabell och spelschema
Hallandsposten

// Kansliet
 
Etiketter: dam