IS Halmia Dam - BK Kenty 5-1 (2-0)

Segersång efter 5-1 i premiären på Skedalahed. Foto: Christoffer Andreasson Segersång efter 5-1 i premiären på Skedalahed. Foto: Christoffer Andreasson
Överlägsen seger i premiären

Halmias damer gjorde som herrarna och tog tre poäng med mersmak, och detta i hettan på Skedalaheds konstgräs.

Hemmalaget startade också matchen bäst, och innan tio minuter var spelade så hade Halmia haft tre bra lägen. Synonymt med dom tre målen var att alla startade på Halmias högerkant där Elin Hansson huserar för dagen. Den mycket duktiga målvakten i Kenty räddar snyggt vid ena läget men matchen förblir mållös när kvarten är spelad. 
Gästerna har några farliga omställningar då Halmia tappar boll i uppspelet, men i övrigt är det hemmalaget för hela entrépengen och ledningsmålet kommer rättvist i den 17e minute. Återigen är det högerkanten och Elin som är inblandade, Elins inspel till bortre stolpen möts av Sandra Holm som kastar sig fram och trycker in 1-0.
Tre spelare sticker tidigt ut på den stekheta planen, det är Halmias nyförvärv och U-landslagsspelare Nesrin Akgur som trots sin storlek vinner varenda duell och är inblandad i dom flesta anfall från sin centrala mittfältsposition. I gästerna är det den lilla men ack så företagsamma Amanda Samuelsson, det händer hela tiden något konstruktivt när Amanda har bollen och hon är ständigt spelbar och aktiv över stora ytor. Sist men inte minst så utmärker sig bortalagets målvakt Julia Nyström, utan henne så hade matchen nog varit avgjord efter en halvtimme. 
I den 31a minuten rullar Halmia igång ett mycket vackert anfall, denna gång på vänsterkanten. Sandra spelar in till Sofia Voldby som elegant skarvar bollen vidare till Elin. Avslutet räddas dock snyggt av Nyström i Kentymålet. Lina Eriksson har sedan ett avslut som tar i utsidan av stolpen i den 36e minuten, men bara tre minuter senare kommer så 2-0.
Efter en målvaktsräddning håller sig Sofia framme och trycker in tvåan i matchminut 39.

Halmia byter i paus, Alicia Hansson kommer in istället för Sofia Voldby.

Andra halvlek startar där den första slutar, Halmia är fortsatt det hetare laget och jagar fler mål. Elins skott i den 48e minuten räddas återigen av målvakten. Med knappa halvtimmen kvar kommer ytterligare två byten i hemmalaget. Tuva Persson och Evelina Bengtsson ersätter Saga Holm och Evelina Persson. 
Och snacka om succébyte. På sin första touch slår Evelina Bengtsson in 3-0 sedan Nesrin mycket fint kommit runt på högerkanten och serverat bollen till Evelina som bara varit på planen i några sekunder. Kenty var trötta i värmen redan innan 0-3, men man skapar ändå ett bra läge i den 70e minuten när gästernas avslut tar i undersidan av ribban och rensas undan i panik av hemmaspelare.
Knappa tio minuter senare dribblar sig matchens spelare, Nesrin igenom bortalagets försvar och rivs ner. Evelina stegar fram och skickar in 4-0 i minut 80. Trots trötthet och underläge 0-4 så kämpar nykomlingen Kenty på, och reduceringen kommer i minut 82 när Frida Ritzén överlistar Cornelia Jarving i Halmiamålet. Med 15-20 minuter kvar så görHalmia sina sista byten då Isa Rönneblad och Evelina Brag ersätter Moa Jönsson och Elin Hansson. 
Evelina Brag bränner sitt första läge, men när en liknande chans dyker upp på tilläggstid så utnyttjar hon sin målkänsla när hon via marken rullar in 5-1 från höger i straffområdet.

Seriepremiär, hemmaplan, strålande solsken och överlägsen seger med stundtals briljant spel. Det fanns inte mycket mer att önska av lördagen på Skedalahed. Det känns som att Halmia är snäppet bättre än i fjol och det ska bli spännande att följa dessa duktiga tejejer på årets resa i division 1 mellersta götaland.

Publik:
84 st

Målen:
1-0 Sandra Holm (Elin Hansson)
2-0 Sofia Voldby
3-0 Evelina Bengtsson (Nestrin Akgun)
4-0 Evelina Bengtsson
4-1
5-1 Evelina Brag (Isa Rönneblad)

Nästa match är nästa söndag 13/6 då Halmia reser till Vapenvallen för att i en tidig seriefinal ta sig an Husqvarna som under söndagen besegrade Värnamo med 3-0 på bortaplan.

Länkar:
Kentys hemsida
Tabell och spelschema
Hallandsposten
Corren (betallåst artikel)

// Kansliet
 
Etiketter: dam