DM semifinal, BK Astrio - IS Halmia Herr 9-10 eft straffar, 3-3 (3-1) efter full tid

Dyrköpt avancemang i spännande semifinal!

Ja herregud vilken match det blev på Söndrums IP, och det var ju tur att matchen hade tidig avspark med tanke på avsaknaden av elljus.

Första halvlek inleds i ett högt tempo från hemmalaget som via sitt presspel tar tag i taktpinnen direkt. Halmia lyckas inte få igång sitt passningsspel utan hemmalaget är taggade till tårna och forcerar mot Oskar Bengtsson i Halmiamålet.
1-0 kommer redan i den 5e minuten när Per Gulda (släkten är värst) snappar upp en andraboll efter hörna och skickar in ledningsmålet genom röran framför mål. 
Redan i den 10e minuten kommer dock kvitteringen till 1-1, detta efter att Halmia vunnit fast bollen på offensiv planhalva. Halmias duracellkanin Oskar Törnfeldt skickade in ett högerinlägg som Romario Hulea mycket vackert skarvade in bakom den fd Halmiamålvakten Andrée Pettersson. Det är dock fortsatt hemmalaget som är hungrigast i en smått galen första halvlek. Nästa mål kommer i den 20e minuten och ger Astrio ledningen med 2-1. Ett fint anfall på högersidan, en snygg skarv framför mål och plötsligt står 16-åriga Leo Hedenberg fri vid bortre stolpen och bara behöver raka in tvåan.
Astrio är klart bättre än Halmia dem första 45 minuterna och gör även 3-1 (Per Gulda, igen!) på en målvaktsretur i den 36e minuten. Visst, Halmia skapar några bra lägen men ledningen för hemmalaget i halvtid är rättvis.

I starten av andra halvlek så kommer Halmia mer rätt in i spelet på offensiv planhalva, kanske lite eftersom att Astrio inte orkar fullfölja sin aggresiva press och därmed ger större ytor till bortalaget. 3-2 kommer ganska snabbt, nämligen i den 52a minuten när Oskar Törnfeldt får bollen till skänks av Astrios målvakt och enkelt kan placera in reduceringen. Därefter är det en Halmia som styr matchen i jakten på kvitteringen, och ett Astrio som mer får intikta sig på omställningar när chansen ges. 
Det saknas inte lägen för fler mål, både 4-2 och 3-3 hängde i luften flera gånger och det är nästan lite märkligt att nästa mål dröjde hela vägen till den 83e minuten. Då kom nämligen 3-3, och vem var det inte som dök upp på rätt ställe om inte den numera notoriske målskytten Oskar Törnfeldt som nickade in sitt andra mål för dagen på en hörna. Astrio har sedan den första chansen att trycka in sitt fjärde mål för kvällen, men Halmia lyckas rensa undan bollen framför fötterna på framrusande Astriospelare vid bortre stolpen. Minuterna senare är det dags igen när Astrio spelar in bollen från höger, två hemmaspelare rusar fram mot mål för att stöta in den, men båda missar med ytterst liten marginal.
Bästa läget får dock Halmia i en omställning där Kenan Covrk löper sig igenom efter fin framspelning av Rasmus Bengtsson. Kenan blir dock brutalt nersparkad precis i skottläget, helt utan konsekvens för domaren som viftar avvärjande. Kenans fraktur i foten samt ledband av (visade röntgen idag onsdag) håller inte med...

Matchen slutar 3-3 efter full tid och förlängning tar vid. Här har båda lagen ytterligare möjligheter att avgöra, med viss fördel Halmia som hämtat upp 1-3 och sitter i förarsätet. Trots lägen åt båda hållen så slutar förlängingen mållös och straffar får avsluta denna rysare. Dem första 12 (!) straffarna går i mål, den 13e missas av Astrio och på den totalt 14e straffen så avgör Halmias Hasanen Nazar!!!

DM-Final mot Ullared alltså, dessutom en direktplats till 2021 års Svenska Cupen. Men som vi skrev i inledningen så blev segern dyrköpt. Med redan stora skadebekymmer så kan vi efter gårdagens match lägga ytterligare fyra (!) spelare på skadelistan. Erik Ferman och Albin Mazreku fick bryta med ljumskproblem, Kenan Covrk drabbades av en fraktur/spricka i foten i samband med straffsituationen och Romario Hulea drog baksida lår.....

Vi måste ändå se detta med klart positiva ögon, och då lyfter vi först fram moralen i detta gäng!
Mentalt och fysiskt tröttkörda så vände man 1-3 till 3-3 och sätter sedan samtliga 7 straffar, det är riktigt imponerande. Dessutom fick våra tre fd akademispelare Ben Guimson, Hampus Gegö och Hasanen Nazar värdefull speltid och alla skötte sig med beröm godkänt. Nu håller vi alla våra tummar för positiva besked inför söndagens seriematch, 11 spelare på skadelistan är NÅGRA för många i detta viktiga läge av säsongen.

Nästa match är på söndag 20/9 kl.16.00 hemma på Örjans vall mot kommande DM-finalmotståndaren Ullareds IK. För biljetter till matchen, se tidigare nyhet.


Länkar:
DM semifinaler
BK Astrio
Hallandsposten


// Christoffer Andréasson

 

Etiketter: herr