Mariebo IK - IS Halmia Dam 2-0 (1-0)

Mariebo var numret för stora idag

Det var seriefinal mellan ettan och tvåan, i potten låg pole position till Elitettans kval. Det som på förhand såg ut som en riktigt höjdare blev aldrig riktigt så spännande som vi hade hoppats. Det var inte så att Halmia var dåliga, utan hemmalaget Mariebo var bara alldeles för bra.

Det märktes direkt i inledningen av matchen att Mariebo sticker ut ur mängden från dem andra lagen vi mött i serien. Ett spelskickligt lag som jobbar stenhårt för varandra, och med sin höga press gav man inte Halmia möjlighet till dem lugna och trygga uppspelen man är vana vid. Halmia som har för vana att vara det spelförande laget fick nu jaga direkt från start när Mariebo ofta vann bollen högt och sedan rullade runt i hopp om att bortalaget skulle öppna upp sig.
Första chansen kom redan i den 8e minuten efter att Halmia ställt till det för sig i eget straffområde, men den gången lyckades man rensa undan. I övrigt så skapar inte hemmalaget speciellt mycket chanser, bollinnehavet till trots. Men 1-0 kom ändå i den 19e minuten sedan ett inspel från höger touchade spelare i boxen och gett hemmalagets Alicia Ibrahim skottläge som oturligt nog styrde på en spelare i skottlinjen och stälde Cornelia Jarving i Halmiamålet.
I det läget var målet klart rättvist efter att Halmia inte alls lyckats få igång något eget spel, mycket tack vare en effektiv hög press av hemmalaget. Utöver målet så har Mariebo ett långskott efter knappa halvtimmen som Cornelia får sträcka ut ordentligt på för att rädda till hörna. Mycket mer skapar dock inte Jönköpingstjejerna, istället är det Halmia som växer in i matchen bättre och bättre den sista kvarten.

Med den avslutande kvarten och "bara" 0-1 på tavlan så är det ändå en positiv känsla inför andra halvlek. 

Det skulle dock inte dröja länge innan den positiva känslan förvandlades till något helt annat. Andra halvlek hade bara precis börjat när Mariebo vänder bort Halmias höger back, viker in i plan och mycket elegant lyfter in 2-0 i det bortre krysset av Tilda Holmér. Precis den starten vi INTE ville ha. Halmia viker dock inte ner sig utan gör verkligen ett försök till upphämtning, närmst är inbytta Evelina Brag som efter en fin genomskärare kommer fri med målvakten i den 55e minuten, avslutningen blir lite väl rakt på målvakten som kan andas ut. Halmia har också läge via inspel (75e) där framrusande Halmia vid bortre stolpen är nära att trycka in reduceringen, eller Sofia Voldbys skott i den 78e som den rutinerade Jennie Svärd Husu får sträcka ut sig ordentligt på. Närmre än så kommer man dock inte idag. Mariebo skapar förvisso inte jättemycket chanser matchen igenom, men man gör två mål på dem få lägen man skapar och är i övrigt otroligt jobbiga att möta med sin press, passningskicklighet och offervilja.

Med fyra poäng upp och tre matcher kvar (varav två på bortaplan) så ska det nu väääääldigt mycket till för att Halmia ska få spela kval till Elitettan. Matcherna ska dock spelas och Mariebo har ett tufft schema kvar, större under har skett även om det mesta nu talar för att IS Halmia spelar i division 1 även 2021.

Peter Blomqvist:
- Vi gjorde vårt bästa och det räckte till en bra prestation mot ett bättre lag. Vi borde inte gått mållösa från matchen. Vi hade svårigheter att lösa Mariebos press först 25-30 men efterhand så växte vi i matchen och vår andra halvlek är bra. Det är två bra lag som gör upp i en riktigt bra div. 1 match. Där det bästa laget Mariebo vinner för de är bättre i de avgörande lägena.

Nästa match spelas kommande fredag 18/9 kl 19.00 borta mot Böljan.

Länkar:
Division 1 Mellersta Götaland
Mariebo IK
Hallandsposten
Jönköpingsnytt

// Christoffer Andréasson
 

Etiketter: dam