IS Halmia Herr - Lindome GIF 3-1 (1-1)

Vilket styrkebesked!

Med ca 3 timmar kvar till avspark slog bomben ned i Halmialägret. En kommunikationsmiss internt resulterade i att planen på Örjans vall inte var bokad för kvällens match. Slarvigt och klantigt men ibland felar den mänskliga faktorn tyvärr. Svaret från kommunen var blankt nej trots att Örjans plan varit spelfri sedan i lördags och stod tom ikväll. Planen hade nyligen "luftats" var anledningen man fick av ansvariga. Här hade man kunnat begära lite mer engagemang från kommunen faktiskt, det är trots allt bara två föreningar (med ex uppdaterade hemsidor) som samsas om arenan och ansvariga visste att vi spelade match ikväll, då kunde man tex påtalat att matchen inte var bokad...

Byte från Örjans vall och naturgräs till Skedalahed och konstgräs alltså. Lite skilda förutsättningar som dock både Lindome och domarna accepterade och hanterade väl. Noterbart är att Lindome spelar på konstgräs hemma på Lindevi IP till vardags... Hursomhelst, match blev det, om än med lite fördröjd matchstart till 19.15.

För första gången på väldigt länge så startar Halmia riktigt piggt och sätter direkt hög press som stör Lindomes uppspel. Grabbarna ser nästan övertaggade ut till en början. Halmia skapar matchens första läge i den 6e minuten när Erik Ferman lyfter en fin boll till Oskar Törnfeldt som löpt i djupet. Oskar kommer delvis igenom men avslutet täcks till resultatlös hörna.
Lindome jobbar sig in i matchen efter dryga tio minuter, det är jämnt med högt tempo från båda lagen. 
Albin Mazreku som fick chansen från start som vänsterytter skapar matchens dittills bästa målchans när han löper sig fri i djupet och avslutar i den 20e minuten, tyvärr får han skottet lite mitt på målvakten som lyckas rädda ett kanonläge. Trots ett förhållandevis jämnt spel så är det fortsatt Halmia som skapar lägena, och till slut gör det så viktiga 1-0 målet. Halmia vinner en luftduell vid Lindomes straffområdesgräns, bollen dimper till slut ner hos Kenan Covrk som avslutar på halvvolley och bollen far som en raket i luften och borrar sig in i mål intill målvaktens vänstra stolpe, 1-0 i den 22a minuten!!!
Efter målet är det fortsatt Halmia som styr och skapar chanserna. Marcus Jönsson blir nersparkad bakifrån i den 25e minuten precis utanför Lindomes straffområde, solklar frispark men domaren viftar märligt nog avvärjande. Minuten efter är Halmia tillbaka i och runt motståndarnas straffområde, bollen studsar fram och tillbaka ett par gången i trängseln framför mål men ingen Halmia får igenom avslutet. Efter halvtimmen spelad så får gästerna till ett riktigt fint anfall. Man byter snabbt kant från vänster till höger och Halmia hinner inte riktigt med i förflyttningarna. Inspel från höger i straffområdet och in framför mål där en Lindomespelare skarvar in bollen i mål trots att Markus Rydeberg är där och får fingrarna på den. Gästernas första chans värd namnet och 1-1 alltså, bittert.
Första halvleks sista kvart spelas av utan några nämnvärda chanser åt något av hållen, det är dock fortsatt en bra match mellan två duktiga och spelande lag i högt tempo. Dem få gånger motståndarna kommer i farligheter så är det på misstag av hemmalaget, men oj vad dem springer och sliter idag, en fröjd för ögat.

Andra halvlek är den första lik, iaf spelmässigt till en början. Matchen är fortsatt jämn med Halmia som det lag som skapar chanserna. Oskar har ett hyfsat läge i den 49e minuten men hans inlägg/skott från långt utifrån till höger smiter strax utanför målvaktens bortre stolpe. Ola Lindh skapar nästa läge helt på egen hand, han avancerar centralt och skjuter iväg ett skott från avstånd som inte alls blir vad varken han eller dem 50 betalande åskådarna hade hoppats på. 
Lindome då? Ja deras bästa chans så långt i andra halvlek får dem till skänks av Halmias mittback Simon Andersson i den 57e minuten. Simon ska rensa undan ett inspel, får en felträff som skruvar sig mot bortre stolpen där Markus gör en makalös reflexräddning.
Halmias centrala anfallare Vuk Lugonjic har det fortsatt tungt i avsluten just nu, men oj vilken match han gör idag, han springer som om det inte fanns någon morgondag och som bollmottagare är han ovärdelig i detta Halmia. 
Vuk har två snarlika lägen direkt efter varandra i den 59e minuten när han trixar sig igenom i Lindomes straffområde, men tyvärr får han inte igenom avsluten när det är trångt med folk. I den 60e minuten kommer det så rättvisa 2-1. Halmias resliga mittback Simon är placerad perfekt i Lindomes straffområde på Marcus höga inlägg, nicken sitter som en smäck bakom målvakten.
Halmia fortsätter att skapa chanser efter målet, och det är egentligen det som skiljer lagen åt idag. Spelet mellan straffområdena är jämnt matchen igenom, men det är Halmia som kommer till avslut gång på gång. 
Kenan har ett bra avslut i den 70e minuten som smiter strax utanför stolpen, och Oskar får bollen fint serverad av Vuk i den 72a minuten men avslutet täcks av uppoffrande försvarare. Med dryga kvarten kvar gör Lindome ett trippelbyte där man byter in firma Zeljkovic/Lipovac/Alexandersson. Hurvida dessa tre påverkade kommande chanser låter jag vara osagt, men inom 6-7 minuter så skapar man två hyfsade lägen där det sista är klart bäst när en lyftning från långt håll i den 81a minuten studsar tätt tätt utanför Markus vänstra stolpe. Det skulle dock bli Halmia som fick sista ordet idag. Vem om inte Vuk vinner fast bollen centralt, serverar Oskar till höger som denna gång inte gör någon misstag utan placerar in 3-1 i den 82a minuten! Lindome går därefter all in för en reducering men kommer inte närmre än ett dubbelläge i den 89e minuten när Markus först räddar ett skott utifrån och sedan kastar sig över bollen på andraläget när bollen kommer tillbaka. Slut 3-1!!!

Herregud vilken match dem gör idag, våra Halmianer. Vilken jäkla moral att vända ett sådant besked som arenabytet till tändvätska och sedan prestera den fotboll man gör i 90 minuter mot ett lag på övre halvan i division 1. Som dessutom spelar på konstgräs sju dagar i veckan. Visst, Lindome precis som vi roterade lite i truppen, skillnaden var bara att Jesper Andersson, Endrit Ibishi, Kenan Covrk, Albin Mazreku och övriga Halmianer var taggade till tårna och gjorde ett extremt bra jobb i 90 minuter, både defensivt som offensvit. Som de sprang och kämpade, du milde tid. 

Tack vare segern idag så väntar nu ett lag från Allsvenskan eller Superettan i nästa omgång, vinnarna där går vidare till vårens gruppspel. Tänk er ett möte med Malmö FF, Halmstad BK, Hammarby etc hemma på Örjans vall i månadsskiftet september/oktober, förhoppningsvis inför rejält med publik, vilken fest! Eller ett mindre namnkunnigt lag från Superettan för ev avancemang till vårens gruppspel, det blir bra vilket som.

Nästa match är redan på lördag 29/8 kl 16.00 hemma på Örjans vall (ja den är bokad och klar..) mot serietvåan BK Olympic. En riktig höjdarmatch på förhand som blir otroligt viktig att vinna om vi vill ha chans på minst kval uppåt.

Länkar:
Svenska Cupen omg 1-2
Lindome GIF
Hallandsposten
Norra Halland

// Christoffer Andréasson
 

Etiketter: herr