Varbergs GIF FK - IS Halmia Herr 1-1 (1-0)

Varsin poäng i Hallandsderbyt

Båda lagen jagade segermålet i slutet och närmst segern var nog trots allt hemmalaget, där Halmias målvakt Markus Rydeberg gjorde den ena kvalificerade räddningen efter den andra.

Första halvlek på den Allsvenska arenan med tillhörande gräsmatta av toppskick inleddes med ett piggt hemmalag som tog tag i taktpinnen direkt. Första tio minuterna skapade Varberg två halvchanser, men samtidigt är det kanske Vuk Lugonjics avslut i den 7e minuten som vi Halmianer minns allra bäst. 
Därefter jobbar sig Halmia in i matchen efter ca kvarten, inte helt olikt tidigare matcher då man inte riktigt är på tårna från start av någon anledning. Ola Lindh har ett fint avslut i den 15e minuten men förutom det så är det hemmalaget som har dem flesta avsluten, även om dem flesta inte är några större bekymmer för Markus i målet.
När halvtidsvilan närmar sig så kommer Varberg i ett anfall, man rinner igenom i straffområdet och ut kommer Markus och river ner spelare samtidigt som han visserligen även är på bollen. Straff och 1-0 i 43e minuten.

Värt att notera är att Varberg är bra, oväntat bra om du frågar undertecknad. Det är ett ungt lag med 9/11 spelare i startelvan födda 98-02. Fyra av spelarna i startelvan är inlånade av Allsvenska Varbergs BoIS tex.

Att Varberg skulle gå ut lite mer defensivt i andra halvlek var något vi förväntade oss, det i kombination med ett revanschsuget Halmia med några korrigeringar i spelet gjorde att Halmia tog över spelet helt och hållet, åtminstone bollinnhavet. För trots att det nu är Halmia som styr och ställer så har man svårt att komma till avslut, samtidigt som hemmalaget kontrar och kommer till avslut både 1-2-3-4 gånger första tolv minuterna. Rasmus Bengtsson är den som får Halmias chans men hans avslut från vänsterläge i straffområdet räddas av målvakten.
Men så kommer kvitteringen till 1-1 till slut, detta i den 59e minuten efter ett fint anfall av Halmia där Erik Ferman följer med upp i ett anfall, avancerar in i straffområdet och frispelar Osama Hassan till vänster som i ett öppet mål kan rulla in kvitteringen.
Med målet i ryggen och det stora bollinnehav man haft fram tills dess så börjar man tro på en vinst i Halmialägret. Men i ärlighetens namn blev spelet sämre efter målet och ju längre matchen led ju mer stressade blev man, med felbeslut och svaga passningar som resultat. 
Varberg får mer att säga till om och skapar 2-3 riktigt bra lägen där Markus gör några makalösa räddningar och räddar Halmia från baklängesmål. 
Sista dryga 10 minuterna är det inget ordnat spel från något av lagen, båda försöker men det stressas mycket och liknar mest det vi brukar kalla "hawaii-fotboll". 

Matchen slutar 1-1 och hurvida det är rättvist eller ej är en tolkningsfråga. Halmia kommer inte upp i nivå medans Varberg är bättre än vad åtminstone jag hade förväntat mig. Sett till skott på mål så vinner hemmalaget med 11-3 och det är ganska talande för matchen. Halmia som skapat målchanser på löpande band dem senaste matcherna hade idag betydligt svårare att komma till lägen, samtidigt räddas man idag av en storspelande målvakt som förutom straffsituationen räddar bortalaget från förlust.

Nästa match är redan på tisdag 25/8 kl 19.00 på Örjans vall då Div1-laget Lindome GIF besöker oss för match i Svenska Cupen. Mer info om den matchen släpps senare under förmiddagen.

Länkar:
Division 2 Västra Götaland
Varbergs GIF FK
Hallandsposten

// Christoffer Andréasson
 

Etiketter: herr