Noel Törnqvist, en allsvensk målvakt

Noel Törnqvist i Mjällbys matchtröja. Foto: Bildbyrån Noel Törnqvist i Mjällbys matchtröja. Foto: Bildbyrån

Lämnade Halmia i div2 för den allsvenska nykomlingen Mjällby AIF

I december 2019 skrev vår herrmålvakt Noel Törnqvist på för listerlaget Mjällby, en stor övergång för både Halmia och den då 17-åriga Noel. Han var tänkt som tredjemålvakt men har under senaste veckorna fått göra debut på bänken i AS, en häftig resa som vi vill veta mer om.

Hej Noel, hoppas allt är bra. Hur har första tiden varit i Mjällby?
- Tjenare!! Jo tack allt är fint här nere, det har varit tuffa månader i början, mycket tuffare än vad jag kanske ville erkänna för mig själv och min familj.
Att till att börja med flytta till eget boende var jätte häftigt precis i början men sedan blev det rätt tomt och det blev många samtal hem till mamma och pappa. Det är svårt att få det till att funka riktigt ordentligt med skolan då fotbollen tar stor del av dagen, men jag har väl också varit lite lat och kanske inte hittat rätt struktur. Men nu när jag har hittat rätt och vad som funkar för mig så kommer det att bli lättare nu inför sista året i gymnasiet.
Fotbollsmässigt så har det varit helt fantastiskt sedan dag ett. Jag känner att jag utvecklats enormt mycket och att göra debuten hemma mot Kalmar FF i vintras var inte direkt tråkigt.

Vilka är dem största skillnaderna mellan Div2 och Allsvenskan)?
- Dom största skillnaderna är utan tvekan tempot, samt att det alltid är max i alla lägen. Jag tyckte jag var bra tränad när jag kom men det blev lite för mycket av det goda så att säga och jag har gått sönder ett par gånger under säsongen hittills. Men teamet här nere har varit grymma på att hitta rätt saker för mig och hela tiden anpassat tex fysen efter mina förmågor och hela tiden trappat upp den. Nu känner jag, sedan någon månad tillbaka, att jag är där jag ska vara fysmässigt för att klara av en allsvensk säsong.
Sedan är det ju ett stort team bakom själva laget, och vi blir verkligen omhändertagna i toppklass med allt vad service kan vara. Men jag ger ändå Halmia en stor tumme upp för hur allt sköts bakom kulisserna, Halmia är en grym klubb!!
Skillnaderna på en allsvensk match kontra div 2 är ju tempot, när man själv får uppleva det så ser man verkligen hur fort det går och hur snabbt man måste ta sina beslut innan man får en gubbe på sig. Det är väl där jag har mest att komma upp i nivå på, att ta besluten fortare och bli snabbare i fötterna i tex utrusningar. Sedan hoppas jag ju att vi snart får spela inför publik, har ännu inte fått chansen att varken se eller få höra vår grymma publik.

Hur är din relation med Halmia idag?
- Jag håller fortfarande kontakten med killarna i Halmia, och Leif (Halmias klubbchef) hör av sig då och då. Sedan vet jag att pappa även pratar med Leif då och då. Hade ju önskat att jag kunde tagit hit några grabbar för att kolla på oss men som sagt, reglerna är som dom är nu tyvärr.

Vad har du för målsättningar framöver, både på kort och lång sikt?
- Jag har väl som kortsiktigt mål att verkligen göra min debut i allsvenskan från start i år, jag känner att jag skulle vara redo för att få förtroendet. Sedan skulle jag inte vara alltför besviken om det inte blir så, det hänger nog lite på vart vi är i tabellen om Lantz (huvudtränare Marcus) ska ge mig chansen. Det är kanske inte fair mot mig om jag ska göra en debut om vi har kniven mot strupen, men skulle det ske så är jag absolut redo, för tro på mig själv har jag.
Mitt lite långsiktigare mål är att vara nummer ett för Mjällby nästa år, inget snack om att det är målet!! Vi har ett EM-kval inför U-19 EM nästa sommar nu till hösten, det är inget mål men det skulle vara roligt!!

Stort tack till Noel för pratstunden, och ett ännu större lycka till i kommande uppdrag. Vi är många här i Halmia som följer din och Mjällbys resa.

// Christoffer Andréasson
 

Etiketter: herr föreningen