Onsala BK - IS Halmia Herr 4-2 (1-2)

Varmt, varmare, varmast. Foto: Privat Varmt, varmare, varmast. Foto: Privat

Blandade känslor efter höstens första förlust

"Invigning" utan publik på nya konstgräsplanen på Rydets IP. Dem inköpta spelarbåsen hade inte anlänt utan det blev en het eftermiddag för samtliga inblandade, på som utanför plan. 

I stekande sol är det till en början en jämn historia med visst övertag för hemmalaget. Att det är just Onsala som tar ledningen i den 14e minuten är därmed ganska logiskt. Efter anfall på vänsterkanten kommer en "snettinåtbakåt" passning med bredsideavslutning som via Markus Rydeberg i Halmiamålet till slut studsar in till 1-0. Fram till den 25e minuten är det Onsala som styr men båda lagen har svårt att skapa några kvalificerade målchanser. 
Men efter några dueller på mittplan börjar Halmia tända till på alla cylindrar, plötsligt tar man för sig på ett helt annat sätt och nu är det Halmia som tagit över stafettpinnen. Inte helt oväntat då att det är det rödklädda bortalaget som skapar nästa målchans, detta på straff i den 29e minuten efter att Adrian Hallsö gått omkull. Vuk Lugonjic stegar fram och placerar retfullt enkelt in 1-1.

Därefter är det mycket Halmia som verkligen fått blodad tand i hettan. Oskar Törnfeldt har ett bra läge i den 32a minuten men nicken hamnar utanför. Istället är det Marcus Jönsson som skickar dit ledningsmålet i den 40e minuten. Efter ett skolboksexempel på anfall från backlinjen är det till slut Oskar som passar ut till Marcus som viker in med vänstern och från knappa 20 meter placerar in bollen vid målvaktens bortre stolpe, vackert och total glädje i Halmialägret.

Vad som händer sedan kom att påverka resten av matchen. Halmias reslige mittback Simon Andersson passar upp bollen till Vuk, dock är det avblåst för frispark strax innan och Simon tilldelas ett gult kort för att ha "sparkat undan bollen". När hemmalaget Onsala påpekar att detta är Simons andra gula kort så verkar domaren inte riktigt inse konsekvenserna, han blir tvungen att titta i sitt häfte för att konstatera att Simon faktiskt hade ett gult kort sedan tidigare. Undertecknads känsla är att domaren INTE hade varnat Simon en andra gång OM han hade koll på den tidigare varningen. Tuff utvisning precis innan halvtid såklart, och givetvis klantigt av Simon att sätta sig i den situationen även om det inte var en klassiskt "sparka iväg bollen i frustration eller för att maska". Den något oväntade men lika duktiga yttern Osama Hassan får gå ner som mittback och Halmia reder ut resten av halvleken utan några större bekymmer.

45 minuter med en man mindre, på konstgräs, i 30 grader värme, på bortaplan. Detta efter att Halmia hade tagit ett järngrepp om matchen och positiva vindar blåste Halmias väg.

I inledningen av halvlek nummer två så märktes det inte att hemmalaget var övertaliga. Halmia fortsatte anfalla och styrde matchbilden. Det fanns lägen för 3-1 och i ärlighetens namn borde det nog ha blivit så när firma Oskar/Vuk på ett par minuter vaskade fram två riktigt bra lägen. Mål där och Halmia kanske hade kramat musten ur hemmalaget.
Istället blir Halmia mer passiva och Onsala tar över mer och mer. 2-2 kommer i den 62a minuten efter att Halmia inte lyckats få bort ett inlägg, det rinner hela vägen igenom och framme vid mål stöter hemmalagets Viktor Andersson stöter in sitt andra mål för dagen. 3-2 kommer sedan av bara farten när Onsala i den 67e minuten nickar in ledningsmålet på hörna vid den bortre stolpen. I stort sett samtliga av hemmalagets hörnor gick mot bortre stolpen men denna gång fick vi inte bort bolluslingen.

Med tappad ledning och 2-3 i baken så har man inte längre något att förlora, och med det kommer anfallslustan igen, trots en man mindre. Mellan minut 75-88 har Halmia inte mindre än FEM (!) riktigt bra lägen att kvittera när hemmalaget börjar gå på knäna och inte alls lyckas få undan bollen. Men trots att man spelar sig fram till läge efter läge så kommer man inte närmre och istället punkterar hemmalaget matchen med 4-2 på kontring i den 89e minuten.

En riktigt jobbig, svidande och tung förlust. Halmia gör mycket bra idag, vändningen från 0-1 till 2-1 och spelet däremellan är riktigt bra. Och trots att ha tappat 2-1 till 2-3 med en spelare utvisad så gav man verkligen allt för att forcera fram en kvittering i den nästan ohälsosamma hettan. 
Utvisningen är klantig absolut, men också tufft dömd. Ett par av baklängesmålen ska vi kunna förhindra och framåt MÅSTE effektiviteten bli bättre. Mot Prespa förra helgen så brände vi massor av lägen men vann ändå, idag mot bättre motstånd så håller det inte att missa så mycket.

Vi bryter ihop och kommer igen, på lördag är det upp på hästen igen, då hemma på sköna gröna Örjans vall när Assyriska BK kommer på besök.

Länkar:
Division 2 Västra Götaland
Onsala BK
Hallandsposten
Norra Halland

// Christoffer Andréasson
 

Etiketter: herr