KSF Prespa Birlik - IS Halmia Herr 0-3 (0-2)

Heleneholms IP en kvav söndageftermiddag i 22 grader. Heleneholms IP en kvav söndageftermiddag i 22 grader.
Viktig seger i underhållande och delvis märklig match

Väl framme på arenan, som låg mysigt bland lägenheter och verkstäder, så kunde vi snabbt konstatera att här blir det ingen tika taka. Gräsmattan var inte värdig division 2, det var både högt och tjockt och långt ifrån den fina matta vi är bortskämda med på Örjans vall.

Hurvida mattan påverkade dem första 20 minuterna låter jag vara osagt, men bra var det inte från Halmia. Trots det så får man ett gyllene läge redan i den 4e minuten när Ramus Bengtsson spelar fram Vuk Lugonjic till sitt första (men inte sista) läge i matchen, här gör dock målvakten en fin parad från nära håll.
I övrigt är det mycket Prespa Birlik i inledningen, men faktum är att man inte skapar så mycket mer än en dubbelchans i den 9e minuten. Istället börjar Halmia hitta positioner och uppspel och det dröjer inte länge innan Vuk mycket vackert vänder bort sin markering och knorrar in 0-1 i den 22a minuten. Psykologiskt viktigt med tanke på inledningen och lika psykologiskt tungt för hemmalaget.
Andra hälften av första halvlek är en klar upprycking av dem för dagen helröda Halmia, och Vuk där framme får chansen att öka på ledningen i den 41a minuten när han ensam med målvakten helt misslyckas med avslutet som går en bra bit utanför. Istället är det Oskar Törnfeldt som i halvlekens sista minut skickar in 0-2, detta efter fin passning via marken från Oliver Brynéus. Oskar tar emot och placerar in tvåan i liknande läge som Vuk hade vid 0-1.
På tal om psykologiskt viktiga mål...

Med en betryggande ledning så förväntar sig Halmia en anstormning från hemmalaget i starten av andra halvlek. Visst försökte man, och i den 50e minuten var reduceringen inte långt borta när annars felfria Simon Andersson skulle rensa undan ett inspel från höger, rejäl felträff och bollen skruvar sig strax utanför egen stolpe.
Annars är det mer och mer Halmia som trots det jobbiga underlaget försöker kombinera sig fram, och när det väl lyckas så blir det farligt direkt. Oliver har ett avslut i burgaveln i den 55e minuten och Marcus Jönsson fick ett ännu bättre läge i den 61a minuten men inget av avsluten träffar mål.
Prespa Birlik försöker men har svårt att komma till kvalificerade avslut, man får dock ett hyfsat läge i den 66e minuten efter inlägg men avslutet hittar inte in bakom Markus Rydeberg.
Ständigt aktiva Vuk är nära ett solomål i den 69e minuten men hans petning förbi målvakten ur dålig vinkel rinner ut på andra sidan kortlinjen.
Sista 15 minuterna är en kavalkad av missade målchanser för Halmia där Vuk*2, Marcus, Kenan och ytterligare Halmianer får kanonlägen som missas. Prespa Birlik börjar chansspela och skapar förvisso två halvlägen, men bjuder också Halmianerna på flera gyllene lägen efter slarviga passningar inom laget.
Till slut blir det ändå denna Vuk Lugonjic som får sista ordet. Han själv blir nersparkad i straffområdet av inte bara en, utan två försvarare. Domaren som tidigare i matchen hade nekat Halmia till 3-4 högst potentiella straffar kunde inte annat än att peka på straffpunkten. Vuk stegade själv upp och placerade otagbart in slutresultatet 0-3.

En snabb huvudräkning som ligger väldigt nära sanningen säger 10-2 i målchanser till Halmia. Lägg därtill ett ytterligare ett par bra lägen så förstår ni att siffrorna faktiskt är i underkant. Just effektiviteten är väl det enda man kan kritisera en sån här match, och möjligtivis inledningen där man inte riktigt verkade påkopplade från start. Planens gigant, som inte alltid får dem största rubrikerna var Kristoffer Thydell, en otroligt lojal och jobbig spelare att möta. 

En bra dag på jobbet var det någon av spelarna som sa efter matchen, och lite så känns det faktiskt. Vinst, tre poäng, påfyllt självförtroende och häng på toppen inför nästa helgs bortamatch mot Onsala BK. Nu är vi på gång!

Laget:
                                 Markus Rydeberg
Erik Ferman - Adrian Hallsö - Simon Andersson - Rasmus Bengtsson
            Kristoffer Thydell - Marcus Jönsson - Ola Lindh
Oskar Törnfeldt (86' Kenan Covrk) - Vuk Lugonjic - Oliver Brynéus (72' Osama Hassan)

Länkar:
Division 2 Västra Götaland
Hallandsposten
Prespa Birliks hemsida
Sydsvenskan

// Christoffer Andréasson
 
Etiketter: herr