Intervju: Björn Andersson

Björn Andersson i början av sin resa som utbildare i föreningen. Foto: Hallandsposten Björn Andersson i början av sin resa som utbildare i föreningen. Foto: Hallandsposten

I bristen av matchreportage i dessa tider så fortsätter vi att lyfta fram viktiga pusselbitar i Halmiabygget, både nuvarande och tidigare.

Kort fakta om Björn:
Född 1951 i Perstorp. 28 landskamper för Sverige. Var med i VM 1974. Svensk Mästare 1978 med Östers IF. Europacupmästare med Bayern Mûnchen 1975 och 76. 14 år som sportchef och ungdomsansvarig i Bayern München där han varit med och tagit fram spelare som Bastian Schweinsteiger, Philip Lahm, Thomas Müller och Owen Hargreaves med flera. Tränade IS Halmias herrar under en period 2000-2001. Har under fem år (2014-2019) varit Halmias utbildningsansvarig för föreningens ungdomar samt ungdomsledare, helt ideellt dessutom.

Wow, vilken karriär du har haft genom åren. Går det att plocka ut några extra minnesvärda ögonblick?
- 1976 welt pokalsieger (världsmästare för klubblag) med mesta publik jag spelat inför, 125 000 i Belo Horizonte Brasilien det var något speciellt .
Nej egentligen inte, allt har sin tid och det är väl kul att ibland blicka tillbaka och tänka att jag har varit med om lite av varje i fotbollen. Tex så har jag spelat med dåtidens världsstjärnor som Beckenbauer, Müller, Maier, Schwarznbeck, Höness, Rummenigge etc under denna period och det var något speciellt.
Men jag kan inte komma på något som kan mäta sig med min egen lycka att få spela fotboll med kompisarna på ängen som vi gjorde till fotbollsplan hemma vid vårt hus i Perstorp. Det var fotboll som det skall vara, frihet under ansvar och vilja att vinna och bli bättre av sin egen lust och inga prestationskrav. Inget kan slå den känslan trots senare fotbollsframgångar, titlar m.m.

Om vi fokuserar på dina 5 år som utbildningsansvarig i Halmia så kom du in med ganska stora visioner. Hur var det att implementera dina idéer i Svensk fotboll jämfört med den tyska? Vad är det främst som skiljer tysk och svenska utbildning åt?
- Det är inte lätt att jämföra tysk och svensk fotboll, men skillnaden är kanske inte så stor förutom att kulturen skiljer sig åt hur vi lever och verkar i samhället. Allt förändrar sig med tiden och jag brukar säga att det har inte blivit bättre eller sämre, bara att det är annorlunda tider nu.
Jag kan väl tycka att kravbilden är tydligare och viljan, uthålligheten, disciplinen rent generellt var mer tydlig Tyskland.
Angående tiden i Halmia så var jag kanske lite för optimistisk i min syn på att alla ville ge allt för att bli bättre, samtidigt som min egen motivation började avta och då kan man inte förvänta sig att du kan motivera andra.

Under dina år i föreningen så har spelare som Marcus Jönsson, Malte Påhlsson, Vuk Lugonjic, Zemri Callaku, Hampus Gegö, Anton Holmer mfl tagit steget upp från ungdomslagen till A-truppen. Vad är enligt dig den stora anledningen till att just dessa gått hela vägen, handlar det om talang, träningsvilja, pannben eller kanske hela paketet?
- Förutom det jag beskriver ovan (vilja, uthållighet, disciplin) så gäller ödmjukhet och respekt för sina medspelare och framförallt för sina tränare/ledare och andra vuxna som de möter.


Sist men inte minst, hur påverkas du av denna märkliga tid i spåren av Covid-19 när i stort sett all idrott är inställd på obestämd framtid. Och vad tror du om Halmias säsong?
- Ja vi blir alla påverkade av pandemin och personligen kan jag tycka att disciplinen från gemene man kunde varit bättre, att man inte bara tänker på att det är sina egna intressen som räknas. Här borde alla ta sig en funderare.
Fotbollen kanske blir sundare i fortsättningen. Nästan alla pratar ekonomi och det är viktigt, men också lite överdrivet när man säger att fotbollen kan dö. Plånböcker kanske blir lite mindre men det är väl inte så dramatiskt enligt mitt sätt att se det. Då kanske de som vill spela fotboll blir kvar, och de som bara ser fotbollen för pengarna slutar. Vad jag vet så det finns många andra idrottare som inte tjänar några pengar på sin idrott.
Halmiasäsongen blir inte så lång kanske, men en topplacering är nog realistisk. Sliten klyscha men matcherna skall först spelas, sen får vi resultatet.


Vi tackar Björn för pratstunden och hans tidigare engagemang i föreningen, hans kunskaper kommer vi att ha nytta av i många år framöver och det har varit en ära att få ta del av hans historia. Vi minns extra väl den magiska fotbollsresan till Hamburg 2017, här togs vi bakom kulisserna på ett sätt som inte vore möjligt utan Björns hjälp och guidning. Stort tack!

// Christoffer Andréasson

 

Etiketter: föreningen