Intervju Noel Törnqvist

Noel när han signade för Allsvenska Mjällby AIF. Noel när han signade för Allsvenska Mjällby AIF.
Vi fick idag en liten pratstund med vår f.d målvakt som numera kan titulera sig Allsvensk målvakt, Noel Törnqvist (som fyllde 18 år 1 februari, GRATTIS i efterskott) - håll tillgodo.


Nu har Du varit snart 2 månader i din nya förening, kan Du berätta lite om entrén-mottagandet-upplevelser?
Alltså mottagandet har varit fantastiskt, från dagen då jag signade mitt kontrakt tills dags datum har klubben varit enormt tillmötesgående mot mig och min familj. Fick direkt träffa spelarna och gjorde en liten presentation av mig själv.  Nervöst men väldigt roligt. Bara att komma in i samma omklädningsrum som dessa killar var en upplevelse i sig, och den erfarenhet dom gärna delar med sig. 

Får Du ihop det sociala med eget boende, skola och fotboll på elitnivå?
Mamma/Pappa, IS Halmia och Mjällby har ställt upp för att min flytt skulle gå så smidigt som möjligt och bli så bra som möjligt. Det är ett äventyr att bo själv, men jag tycker det funkar bra men utan att min mamma styrt upp allt med lägenheten och visat mig alla saker som man tar för givet när man bor hemma, så hade jag nog haft det mycket tuffare. Jag bor bara 5 min från min skola och redan fått goa sköna vänner i skolan, sedan är det ju killarna i laget som jag träffar mycket. Känns väldigt skönt att staden är så liten att man har nära till allt. Det är svårt att hinna med skolan men jag försöker verkligen att läsa på lediga tider, på kvällar framförallt. Jag har bra stöd från skolan som hjälper mig med det jag missar och ger mig möjligheten att jobba ikapp vid behov.

Du fick den stora möjligheten till debut mellan stolparna för ett tag sedan mot Kalmar FF, hur var det? 
Ja, debuten i Mjällby och debuten i Halmia är väldigt häftiga. Med Halmia var det mot ett Superettan-lag (Varbergs BoIS) och jag kom från ungdomsfotboll till den matchen, att sedan göra debut mot Kalmar FF och deras spelare man sett på TV var ju extremt skoj. Att få ta en frispark från Elm är ju inte tråkigt. Sedan är det ju ett väldigt tempo över hela planen, framförallt i deras löpningar mot mig när jag har boll, där gäller det att få upp skallen ännu fortare. Men jag gjorde en och annan dragning, måste ju testa. 

Kan Du berätta lite om skilnaden mellan division 2 och Allsvenskan på som utanför plan, förutom att tempot är mycket högre på plan?
Den största skillnaden är ju att resurserna är större, vilket gör att du blir ompysslad på ett fantastiskt sätt. Vid minsta lilla skada så är det massage och rehab, fystester, helt individuella tränings och matprogram. Att inställningen inför varje träning är full fokus på vad som ska göras, att det är max i varje situation. Sedan ska jag också säga att dom faciliteter som Halmia har ska alla inblandade vara väldigt stolta över, hela A lagets omklädningsrum och gym håller hög klass. Man hör lite från killar i laget som spelat i några år hur vissa klubbar typ byter om under väldigt låg standard. Sedan är det också att vi tränar dubbelpass på dagarna och äter samt umgås efteråt, det är nog en av dom största skillnader mellan Mjällby och Halmia, att alla har fotbollen som sitt yrke. 

Finns det fler unga i Mjällbys A-trupp runt din ålder?
Taylor Silverholt, ett år äldre än mig finns också här. Han kom från HBK för två säsonger sedan. Han är riktigt på gång i år tror jag. Så det var rätt skönt och veta att han fanns där nere redan.

Hade Ni ett bra träningsläger i värmen? Har Ni satt upp någon målsättning för 2020 som nykomlingar i Allsvenskan?
Ja, det var ett kanonläger men tyvärr skadade jag mig under första träningen och fick köra gym/rehab en del. Men dom två sista dagarna kunde jag köra fullt. Vi var och tittade på Barcelona under lördagen, det kan man kalla arena! Men denna anläggningen vi är på, en bit utanför Barcelona är helt grym. Vi har inte börjat snacka målsättningar ännu, men vi alla i laget har ju ett självklart mål att hänga kvar med ett gäng lag bakom oss. 

Mjällby har ju en skön och lång historik, är det något Du märkt av?
Ja, historiken i Mjällby går inte att missa. Vi har alltid ett gäng fans, unga som gamla, som låter oss veta att vi lever. Har haft turen och fått snacka med några äldre herrar som berättat om Mjällby och att dom är tuffa mot sitt lag. Blev stoppad av en äldre herre för några träningar sedan, det var Mattias Aspers pappa. Hade ett långt samtal med honom och det var väldigt kul att höra honom berätta om sin son men också att han tyckte jag var väldigt duktig.

Kan Du berätta lite om målvaktsträningen i Mjällby som konkurrensen Er målvakter emellan?
Ja, målvaktsträningen är fenomenal. Det var absolut en viktig del i att det blev Mjällby och att dom sedan har sin träning i skolan också med lika bra målvaktstränare som är av mycket hög klass. Så att jag haft Timy Karlsson nu i två säsonger hos ISH och fått med mig allt han lärt mig och kunna bygga vidare på min kunskap med nya målvaktstränare är väldigt spännande. Jag är väldigt bekväm med både Marko och Calle. Grymt trevliga killar som jag funkar bra med. Men sedan är jag inte här nere som någon turist, utan jag är absolut redo att ta mig an dom utmaningar som ges till mig och vara en utmanare om första platsen. Dom är som sagt två mycket duktiga målvakter, Marko i U21 landslaget och tre hela säsonger som 1a målvakt på elitnivå. Calle, f.d U21 landslaget i Finland, gjorde fint i från sig förra året. Men jag tvivlar inte på vad jag kan och vad jag kommer lära mig för varje träning.

Har Du någon hälsning till ISH?
Först vill jag bara säga att jag saknar er alla i laget och att det var inte lätt att lämna er. Sedan vet jag att Ni kommer göra en grym säsong och spela en härlig fotboll. Ta väl vara på er❤❤


VI tackar Noel stort för denna lilla pratstund och önskar honom det allra bästa framåt, på som utanför plan.


// Administrationen