Noel om landslagsdebuten

Noel vid en av hans tidigare landslagssamlingar Noel vid en av hans tidigare landslagssamlingar

ETT REPORTAGE nedan från Svenska Fotbollförbundet och dess hemsida;

Noel Törnqvist är den enda spelaren i P02-landslagstruppen som inte spelar i en elitklubb. Han är även den enda spelaren i truppen som får kontinuerligt med speltid i seniorfotbollen. I torsdags fick han även speltid i blågult för allra första gången.
– Det var riktigt mäktigt. Att först höra nationalsången och sen spela för sitt land. Det var stort, säger Noel Törnqvist.
P02-landslaget befinner sig för tillfället i Tjeckien och spelar en trenationsturnering. I torsdags inledde laget turneringen med match mot just värdarna Tjeckien som vann matchen med 3-1.
– Tjeckien var rätt duktiga, men jag borde ha tagit deras andra mål, säger Noel Törnqvist självkritiskt.
Innan samlingen i Tjeckien hade Törnqvist varit med på två landslagsläger på Bosön tidigare, men aldrig varit uttagen till landskamper. Förrän nu. Torsdagens match mot Tjeckien var Törnqvists landslagsdebut.
– Det var riktigt mäktigt. Att först höra nationalsången och sen spela för sitt land. Det var stort, säger Noel Törnqvist.
Var det nervöst?
– Ja, men det var en bra nervositet kändes som och sen när man väl kom igång med matchen var det bara att köra. Det gick ändå bra, speciellt andra halvlek, säger Törnqvist.
Vad tar du med dig från debuten?
– Jag tar så klart med mig att jag nu har spelat en landskamp och att spela mot internationellt motstånd. Jag har mött lag från andra länder innan, men aldrig ett landslag. Det var något nytt som jag tar med mig, säger Törnqvist.
Hur skulle du beskriva dig själv som målvakt?
– Jag är en stor målvakt som jobbar långt ute och är bra i luften. Jag försöker hela tiden vara en så modern målvakt som möjligt, säger Törnqvist som berättar att han har en brasiliansk målvaktsduo som han brukar kika lite extra på.
– Jag tycker brassarna Alisson och Ederson är riktigt bra. De är väldigt modiga målvakter, helt orädda. De går alltid in 100 procent i närkamperna och attackerar anfallarna istället för att själv bli attackerad.
Törnqvist verkar ha tagit efter brassarna lite väl bra. Efter ett par smällar mot huvudet i fjol bär han numera en hjälm under matcherna.
– Jag fick tre smällar mot huvudet inom loppet av fyra dagar förra året. Då tyckte läkaren att jag borde ha ett skydd när jag spelar vilket jag har nu.
Törnqvist har däremot inte varit en renodlad målvakt särskilt länge. När han lämnade moderklubben Snöstorp Nyhem FF för Halmstads BK gjorde han det som utespelare. Det var först säsongen 2016 som en då 15-årig Törnqvist ställde sig mellan stolparna permanent.
– På grund av olika saker så hade vi helt plötsligt inga målvakter och då ställde jag mig i mål. Min farsa var målvakt när han spelade så jag har det kanske lite därifrån.
Inför fjolåret var det dags för nytt klubbyte då han gick över till IS Halmia.
– Jag ville ta steget till seniorfotbollen. Första året var jag målvakt bakom Malte Påhlsson som nu är i Halmstads BK. Det var väldigt lärorikt och något jag hade nytta av nu i år då jag har startat de flesta matcherna i serien.
I och med övergången är Törnqvist den enda spelaren i P02-landslaget som inte representerar en klubb på elitnivå.
– Det känns kul att även de mindre klubbarna kan vara med i såna här sammanhang.
Samtidigt är han även den enda i landslagstruppen som kontinuerligt får speltid i seniorfotboll. I år har han hittills spelat 22 av 25 seriematcherna.
– Det har gått jättebra för mig och jag är väldigt nöjd med årets säsong. Att jag kom med i landslaget nu är som en liten belöning för det. Jag har framförallt utvecklat det fysiska spelet. Nu möter jag liksom vuxna män istället för tonåringar. Jag tar för mig på ett annat sätt nu.
Törnqvists framfart har uppmärksammats del genom spel i P02-landslaget, men den unge målvakten har även blivit nominerad som den bästa målvakten i Division 2 Västra Götaland.
– Det är jättekul att ha blivit nominerad. En rejäl boost för ens självförtroende.
För laget IS Halmia har det däremot gått lite trögare. Med en match kvar att spela ligger klubben på en mittenplats.
– Det har varit en säsong som har gått mycket upp och ner. Vi har blandat och gett med bra prestationer och mindre bra prestationer. Det är bara att ladda om batterierna till nästa säsong och göra det så bra som möjligt då.


// Administartionen genom Johan Velagic på Svenska Fotbollförbundet