Ideella krafter

Gerd Olsson 2009 Gerd Olsson 2009

IS Halmia består och har bestått utav väldigt många ideella krafter genom åren, att driva en förening utav vår storlek idag som tidigare hade varit helt omöjligt utan alla dessa underbara och viktiga människor. Vi hade tänkt att under sensommaren och hösten göra lite reportage kring dessa, många fantastiska Halmianer har gått bort och vi väljer att här fokusera på dom som är med oss idag.


Först ut är det äkta och fina paret Gerd&Sten Olsson (Sten 86 år idag och Gerd 81), här pratar vi Halmianer långt in i själen och väldigt länge. Läs nedan och håll till godo.


När träffades Ni två och hur?
Vi träffades genom att Sten började som elev hos mig i engelska, som jag undervisade i år 1977.
 
När startade Ert arrangemang i vår kära förening?
Sten började som 15-åring i Halmias pojklag. Med fortsatt medlemsskap har Sten spelat flest matcher i Halmia, 596 stycken som är rekord. Ett imponerande rekord för idag spelar och räknar man många fler matcher under ett år. Jag (Gerd) blev medlem i Halmia och damklubben i början på 1990-talet (se urklipp).
 
När startade stödföreningen Halmiaringen upp, hur länge har Ni varit engagerad där och/eller i andra stödföreningar till ISH samt styrelsearbete/valberedning?
Halmias damklubb bildades 1969 och klubbades 1970. Gerd i valberedningen 1995-96, sekreterare 2006, ordförande 2006-2011. Damklubben och Halmiaringen "gifte sig" (bröllop på restaurang KARL) 2012. Därefter ordförande i Halmiaringen och även i huvudföreningens valberedning. Dessa stödföreningar har stöttat huvudföreningen på många olika vis under resans gång, vid hemmamatcher som andra evenemang. En tablå spelades upp i Norre Katts Park samt Tylöhus för att fira IS Halmia 100 år 2007, där Gerd deltog. Sten har varit med i Halmiaringen från start. 
 
Kan Ni berätta något från våra tidigare klubblokaler Halmianen och den ISH hade på Norra vägen, minnen?
Alla damklubbens styrelsemöte höll vi på Halmianen och många ggr även inbjudan till medlemmarna, då det utlovade programmet spelades upp. Sten besökte lokalen på Norra vägen, där möten hölls, samt sång och musik av begåvade halmianer m.m. Halmianen (en större lägenhet) på Norra vägen 11 invigdes 1969 och inflyttningen i Halmianen på Örjans Vall skedde 1987 (ett bygge tacka vare ByggSjögren och Kenneth Sjögren).
 
Har Ni några speciella minnen från den tiden Sten var aktiv i ISH?
Bland många minnen, 8 juni 1954. Halmia hade lekstuga med Drott, vann bekvämt och storseger med 6-0 (se utklipp i HP på nätet). När Sten var i sina glanns dagar var hans namn nämnt i HP varje vecka, förstår att han skötte sitt spel bra. Vid den tidpunkten var vi ju inte ett par.
 
Hur upplever Ni föreningslivets utveckling under dom åren Ni varit med?
Den ideella verksamheten kommer troligtvis att försvinna med vår generation, tyvärr. Men under min aktiva tid i Halmia fick jag bl a med föräldrar (som medlemmar) till spelande ungdomar, både flickor och pojkar, att ställa upp med att baka kakor bl a som såldes under matcherna bland mycket annat.
 
Vad kan Ni berätta om Halmia loppis historia?
Vi var en grupp på 14 personer som jobbade ideellt och bra tillsammans, där jag bl a hade hand om julförsäljningen som gav bra resultat till kassan. Loppisen startade i en industribyggnad i Snöstorp 2005, sedan källarlokal jämte Palles godis vid Stora torg, därefter Matadorhuset på söder och Linehed ett tag innan Skyttevägen där det varit sedan 2010.  
 
Vad är Ert bästa tips och önskan framöver för IS Halmias bästa, eller några andra slutord/hälsning?
Vi önskar Halmia det allra bästa, vi följer nu på avstånd matcherna och gläds åt framgångarna samt beundrar alla halmianerna som lägger mycket tid för att vårt Halmia skall kunna fortleva. Lycka till!!

Tillägg?
Fyra år har gått sedan Sten blev sjuk, så tyvärr kan han inte komma på matcherna och jag agerar som "sjuksköterska " men Halmia finns i våra hjärtan då nu som för alltid.


Fotnot - 1998 när dagens Klubbchef jobbade på Halmias kansli ett tag ringde frun och sade att nu är det dags att föda, Leif fick då låna Stens röda Toyota (Sten var i kansliet just då) för att i ilfart hämta frun till BB och lite senare föddes ännu en Halmian.


Med varma Halmiahälsningar Sten och Gerd Olsson (som var den vi samtalade med - stort TACK för trevligt samtal och härlig fakta, MÅ VÄL).


// Administrationen