Eskilsminne IF - IS Halmia Herr 3-2 (1-1)

Matchens spelare: Isak Petersson var en av få spelare som stack ut rejält i en match med två bra lag. Foto: Sportfoto Syd Matchens spelare: Isak Petersson var en av få spelare som stack ut rejält i en match med två bra lag. Foto: Sportfoto Syd

Ännu ingen seger på bortaplan, men närmre kommer man knappast

Trots att Halmia för första gången i år bjöd upp till dans och presterade en fin fotboll så blev det lik förbaskat inga poäng. Vid ställningen 2-2 missade vi en straff och istället avgjorde hemmalaget i matchens näst sista minut...

Matchen på idylliska Harlyckan med perfekta yttre omständigheter inleddes bäst av hemmalaget. Halmia fick jaga en hel del boll i inledningen och det dröjde inte längre än till matchens 8e minut innan det stod 1-0 på resultattavlan. 
Halmia repade dock mod och fick mer att säga till om sista 25 minuterna av första halvlek. Isak Petersson är på ett strålande humör matchen igenom och Eskilsminnes vänsterback hade det tufft gång på gång när Isak kom flygande. Det är även Isak som står för kvitteringen i den 22a minuten, något som ger Halmia taktpinnen under fortsättningen även om lagen turas om att anfalla i perioder och hemmalaget är kanske det lag som avslutar halvleken bäst.

Det syns tydligt att det är två bra lag som möts ikväll, publiken bjöds på en frejdig offensiv fotboll utan att för den sakens skull offra det defensiva. Noterbart är att Halmia möjligtvis blev berövade på en straff i slutet på halvleken när en i hemmalaget får bollen på handen, i vad som ses som en rörelse utanför kroppen.

Andra halvlek är inte helt olik den första med böljande spel även om Halmia känns lite spetsigare framåt, speciellt när Isak Petersson är inblandad. Det är just Isak som efter bara några minuter får bollen till höger i straffområdet och nyper till direkt. Bollen räddas på mållinjen, eller eventuellt innanför och istället för bortaledning är det hemmalaget som gör 2-1 några minuter senare. 
Halmia blir passiva i defensiven och Eskilsminnes Oliver Åkerman får god tid på sig att prickskjuta in sitt andra mål för dagen från strax utanför straffområdet. 
Målet kom i en omställning efter en fin Halmiaperiod och var som en blixt från klar himmel, citat från den egna hemmapubliken som dock tackade och tog emot. Efter målet tar hemmalaget över taktpinnen och har faktiskt bud på 3-1 vid ett par tillfällen, bla vid ett inlägg som Eskilsminnespelaren nickar från nära håll men inte får en bättre träff än att bollen går ner i backen och upp i magen på Malte, eller när Halmia ställer till det för sig i ett uppspel och i princip frispelar Eskils anfallare men Malte kommer ut och räddar den gången.

Med ca 20 minuter kvar vänder det igen, Halmia tar över mer och mer. Isak Petersson är fortsatt stekhet och testar bla målvakten som räddar nere vid stolproten efter en fin aktion på högerkanten där Isak vänder bort sin försvarare, viker in och avslutar med vänstern. Med halvtimmen spelad så kommer mycket rättvist kvitteringen. Isak hittar runt till höger igen och skickar denna gång iväg ett inlägg, ingen spelare får träff på bollen i förstaläget men inspringande från vänsterkanten kommer Per Gulda och dunkar dit 2-2! Av bara farten är Halmia inne i straffområdet direkt igen och vem om inte Isak blir nerdragen med straff till följd, då har det inte ens gått en minut sedan kvitteringen.

Halmias skyttekung Vuk Lugonjic stegar upp och lägger bollen mot målvaktens högra stolpe, dock inte bättre än att straffen räddas och så även returen. Då, med tio minuter kvar känns det som att matchen kan sluta precis hur som helst. Halmia matar på framåt för ett segermål men får inte till det på sista tredjedelen, istället är det Eskilsminne som anfaller i den 88e minuten och tilldöms en frispark offensivt precis på spetsen av straffområdet i högerläge. Inlägg att vänta tror dem flesta men bollen går mot första stolpen och trots att Malte är på bollen så rullar den retfullt in bakom Halmiamålvakten till 3-2.
Eskilsminne har sedan läge att punktera matchen men avslutet går tätt utanför, istället är det Halmia som får matchens sista möjlighet när man tildöms en frispark på offensiv planhalva. Bollen lyfts in i straffområdet men vi kommer inte närmre än ett avslut en bit utanför sedan ingen Halmian nått högst på bollen i förstaläget.

Idag lider jag med grabbarna som kammar noll trots en väl genomförd match med stort underhållningsvärde. Ibland är fotbollen grym och idag känns det verkligen så. Spelmässigt kan vi dock konstatera att det har lossnat på bortaplan, och fortsätter vi såhär så kommer det att rassla in poäng även på bortaplan framöver, den saken är säker.

Nästa match är kommande söndag 11/6 när Halmia tar sig an Torslanda på Örjans vall.

Länkar:
Tabell och spelschema
Eskilsminnes hemsida
Hallandsposten.se
Helsingborgsdagblad.se

// Christoffer Andréasson
 

Etiketter: herr