IS Halmia Herr - Hittarps IK 3-1 (2-0)

Stark första halvlek bäddade för tre poäng

Hemmalaget Halmia presterade sin bästa match för säsongen, detta gav tre härliga poäng sedan Ronny Sabo avgjort i andra halvlek.

Första halvlek är precis vad vi hoppats på i solskenet. Halmia startar frejdigt och ställer till det för serieledarna som inte alls får grepp om hemmalaget. Redan i andra minuten är Sabo och Sakac nära att ge Halmia ledningen men utdelningen fick vänta på sig denna gång. Förutom en snabb omställning och halvvolley utanför samt nickskarv på frispark strax över så hade gästerna det tungt och fick mest slå ifrån sig under första kvarten. Halmias Isak Petersson oroade ständigt på sin vänsterkant och kunde gjort 1-0 i den åttonde minuten men avslutet från snäv vinkel gick rakt på målvakten.

Det mycket rättvisa ledningsmålet kom i den 15e minuten när Emil Håkansson fick bollen strax utanför straffområdet och dunkade in 1-0 till höger om gästernas målvakt. Både Emil och Isak gör det bra på sina ytterpositioner och låg bakom nästa målchans men en hårt uppvaktad Isak fick ingen ordentlig träff på bollen.
Hittarps första och enda rejäla målchans kommer i den 28e minuten när ett svagt ingripande i Halmias backlinje resulterar i inspel i straffområdet där motståndare "bara" har att dra till från ca 10 meter. Men träffen blir inte alls vad gästerna hoppats på utan istället blir det en liten strumprullare som Malte enkelt plockar upp.

Minuten senare smäller det till ordentligt i målramen hos bortalagets målvakt Hussein Hamzi. Alexander Sakac fick bollen till sig och drog till för kung och fosterland från en bit utanför straffområdet, bollen gick som en projektil rakt upp i ribban, ner (innanför mållinjen) och på returen dyker Vuk Lugonjic upp och nickar in 2-0.
Hittarp får lite mer att säga till om sista kvarten i andra halvlek men förutom en snygg cykelspark några meter över mål så kommer man inte till några farligheter utan får gå till pausvila i underläge 0-2.

Andra halvlek inleds avvaktande och förutom att Malte blivit nersprungen och blivit liggandes så händer inte mycket dem första minuterna. Hittarp har dock fortsatt oroväckande mycket boll medans Halmia slår bort passningar och blir passiva både i försvar och anfall. Som ett brev på posten kommer reduceringen till 2-1 efter en frispark som skarvas in från nära håll i den 54e minuten.
I takt med att Hittarp fått mer att säga till om så syns deras skyttekung Niklas Nielsen mer och mer, och han är bra, riktigt bra. Liten, kvick med bra teknik och ett fint skott som han testar flera gånger i andra halvlek.

Med 65 minuter spelat så byter Halmia målvakt sedan Malte Påhlsson har ont i axeln efter kollisionen i början av andra halvlek. Andrée Pettersson kommer in under svåra omständigheter där Halmia har stora problem att freda sig medans gästerna öser på för en kvittering. Andrée löser dock uppgiften på bästa sätt och är direkt trygg i sitt agerande, mestadels på skott en bit utifrån. Med 20 minuter kvar ser det tungt ut och kvitteringen hänger i luften, inte för att gästerna skapar sådär jättemycket men Halmia har tappat mittfältet och står för alldeles för många egna misstag och får inte alls igång något eget spel.

Men så dyker han upp, Ronny Sabo. I ett perfekt Ronny-läge får han bollen i djupled, sprintar förbi sin markering och dundrar upp 3-1 i nättaket och ger Halmia lite andrum i den 80e minuten. Ronny som är en offensiv spelare hamnar ofta för långt ner i banan på det centrala mittfältet men när han som denna gång får läge längre fram så är han effektiv och hyperfarlig. 
Sista dryga tio minuterna blir relativt lugna sedan Halmia genom målet tagit död på det mesta av energin i bortalaget. Emil Håkansson fortsätter att springa kopiöst och är ytterst nära att utöka hemmalagets ledning både en och två gånger i slutskedet. 

Till slut blåser domaren av matchen och IS Halmia inkasserar sin första vinst i årets seriespel. Första halvtimmen imponerar och ger en glimt av kvalitén i laget, givetvis måste vi bli jämnare i våra prestationer men vi är ett ungt lag som bara kommer att växa ju längre serien går. 

Nästa match är redan på tisdag i DM när man tar sig an Laholms FK Akademi på Glänninge Park. I serien väntar Varbergs GIF borta kommande lördag.

Dagens startelva:
M. Påhlsson, R. Bengtsson, B. Zeqiri, A. Hallsö, O. Gustafsson, M. Jönsson, A. Sakac, R. Sabo, I. Petersson, V. Lugonjic, E. Håkansson

Publik:
239

Halva potten:
Nr 403

Halmiaringens lotteri:
18, 32, 60, 94

Målklubben:
Vinnarna av Sverigelotter från denna match samt hemmapremiären redovisas i början på nästa vecka.

Länkar:
Tabell och spelschema
Hittarps hemsida
Hallandsposten.se
Everysport.com
Helsingborgsdagblad.se

// Christoffer Andréasson
 

Etiketter: herr