Christoffers nyårsgodis

Året lider mot sitt slut och det är dags att summera den gångna säsongen, här kommer årets händelser från A till Ö.

 • Avskedet

Peter Lindau var inne på sin nionde raka säsong som huvudtränare för Halmias herrar. Tyvärr slutade hans tid i föreningen abrupt när styrelsen och Peter kom överens om att riva återstående kontrakt efter en dålig vår. Peter har gjort otroligt mycket för föreningen men fick lämna när Patrik Ingelsten tog över tränarsysslan i slutet på Juni. Fotbollen kan vara grym ibland men som man säger i ishockeyn... ”du är aldrig bättre än ditt senaste byte”...

 • Baksmällan

Herrarnas förlust mot Ullared i seriepremiären var en rejäl spark i mellangärdet på alla Halmianer. Vårt unga lag till trots så fanns det inte på kartan att ”stora” Halmia (nyss i div 1) skulle besegras av lilla Ullared (nykomlingar).

 • Bergochdalbanan

0-1 till 2-1, 2-1 till 2-4 och sedan en reducering till 3-4 innan domaren blåste av matchen. Herrarnas hemmamatch mot Vinberg var minst sagt underhållande och bjöd på sprakande fotboll från två duktiga lag.

 • Chocken

Patrik Ingelsten hade gjort succé och var kontrakterad för 2017. Då kom bomben, GAIS utnyttjade en klausul i Patriks kontrakt och värvar honom som assisterande tränare/sportchef. Nyheten möttes inte helt oväntat av viss besvikelse från Halmialägret men det tog inte lång tid innan föreningen hade hittat sina nya huvudtränare i Wallin/Tillander, med Björn Andersson och kvarvarande Timy och Sebastian som stöd.

 • Comebacken 1

Efter meningsskiljaktigheter med förra ordföranden återvände Björn Andersson till föreningen under våren, till alla Halmianers stora glädje. En inspiratör, förebild och mycket kompetent utbildare med rutin och lärdomar som är få förunnat.

 • Comebacken 2

Amanda Johnsson-Haahr slutade helt med fotbollen innan hon skrev på för Halmstad BK’s nystartade lag i division 4. Väl där fick hon tillbaka suget igen och förstärkte Halmias damlag inför dem avslutande sju omgångarna av serien. Var en starkt bidragande orsak till fina tredjeplatsen och  gjorde sju mål på lika många matcher.

 • Comebacken 3

Jessica Jingblad öste in mål och var en tongivande spelare i det Halmia som tog klivet upp i finrummet, Elitettan. Året var 2014 och redan i den nionde omgången i bortamatchen mot Älta small det till i knät på Jessica. Korsband av och en lång frånvaro från fotbollen blev resultatet. Jessica flyttade sedan till Stenungsund och skulle spela division 1-fotboll med föreningen när hon i en av träningsmatcherna drog sönder korsbandet i andra knät. Nu är hon dock tillbaka på benen igen och via en flytt hem till Halmstad kommer hon att representera IS Halmia under 2017.

 • Elitcertifieringen

I januari blev det klart att föreningens arbete med elitcertifieringen gjort resultat, Svensk Elitfotboll jobbar hela tiden för att kvalitetssäkra klubbarnas arbete med spelarutveckling i åldern 8-19 år.

 • Eran

Ervin Ribic gjorde nio (9!) säsonger i Halmia innan han i augusti annonserade sitt avsked då han tar över IF Centern som spelande tränare från och med 2017. Få spelare har gjort så starkt avtryck i föreningen som Ervin.

 • Fiaskot

Halmias herrar ställde ut skorna mot Getinge i DM, det borde man inte ha gjort. Hemmalaget vann rättvist mot ett minst sagt blekt Halmia.

 • Fjolårssuccén

Tylösand Cross Challenge genomfördes för andra året irad och lockade drygt 100 löpvilliga deltagare i oktobersolen i Tylösand.

 • Ingelsten-effekten

Patrik ersatte Peter Lindau under sommaruppehållet och hade egentligen bara ett krav på sig, att fixa kontraktet. Istället tog han laget till en kvalplats till division 1 efter tio vinster på dem avslutande tretton omgångarna, galet!

 • Jubilaren

Halmiafemman firade 40 år och bjöd återigen på glädje, gemenskap och massor utav mål. Precis som det ska vara med andra ord.

 • Juniorerna

För att delvis fylla luckorna efter alla spelartapp i herrlaget flyttades fem spelare upp från akademin inför 2016. Oskar Gustafsson, Marcus Jönsson, Alexander Hall-Ling, Vuk Lugonjic och Tom Stenberg fick stort förtroende från start och växte oväntat snabbt in i kostymen. Alla fick gott om speltid och i tex bortamatchen mot Vinberg (vinst 1-0) så startade samtliga fem uppflyttade juniorer plus egenfostrade målvakten Malte Påhlsson, dvs mer än häften av startelvan från egna ledet.

 • Kanonen

Regnigt, kallt och på en fotbollsanläggning som gud måste ha glömt. Max Eggertssons mål borta mot Sävedalen var inte bara av avgörande karaktär för tabellen, det var en rejäl rökare rakt upp i krysset från ca 25 meter! Du kan tro att bussresan hem var livad!

 • Kvalrysaren

Kvalserien mellan Halmia, Rosengård och Uddevalla blev en rysare av sällan skådat slag. Alla vann en varsin match och fler gjorda mål fick till slut avgöra tabellen (mer info längre ner).

 • Käftsmällen

Damerna reste söderut för möte med bottenlaget Karlskrona. Då chockstartade hemmalaget med två mål första fem minuterna, sedan rann det bara iväg och halvtidsresultatet är föga smickrande 1-5. Matchen slutade till sist 6-3 till Karlskrona efter en defensiv kollaps av Halmia.

 • Landslagsspelarna

Malte Påhlsson, Matilde Abrahamsson, Matilda Olsson, Vilma Rydell (nu i Böljan), Ebba Hed (nu i Vittsjö), Isabel Sandström, Emmy Zetterberg (Futsal), Selma Berggren och Zemri Callaku, samtliga har under 2016 representerat dem svenska ungdomslandslagen – fantastiskt!!

 • Maktskiften

I februari byttes Susanne Erlandsson mot Halmiaikonen Leif ”Kola” Bengtsson. Inför säsongen tog dessutom Leif Jönsson över klubbchefsrollen efter just Leif ”Kola” Bengtsson.

 • Mardrömmen

Joe Sise hade kommit tillbaka efter sina skadebekymmer och nu var han även i 100 procentig form igen. Sådär överdjävligt bra och med scouter på läktarna händer det som bara inte får hända, ena hälsenan går helt av i en löpning under derbyt mot Laholm.

 • Mittbacksbytet

Johan Mangfors och Egzon Maholli har varit Halmias mittbackspar mer eller mindre sedan 2012, nu är epoken över då Johan lagt skorna på hyllan och Egzon varvar ner i division 4 med Smålandsstenar. Återstår att se om nya mittbacksduon Adrian/Besart har en lika lång och framgångsrik sejour framför sig.

 • Projekten

Football Fitness har växt sig starkare än någonsin och sysselsätter varje vecka drygt 25 ungdomar i gymnasieåldern, Fotboll utan gränser är även det omåttligt populärt och hundratals flickor och pojkar har under året passerat genom verksamheten.

 • Räddningarna

Malte Påhlssons räddningar borta mot HIF Akademi är bland det ”värsta” undertecknad har sett live. En av dem räddar han med fötterna i luften när han är påväg åt fel håll, helt makalöst! En av dem viktigaste segrarna under säsongen, mycket tack vare Malte Påhlsson.

 • Samarbetet

Halmia Dam och allsvenska Vittsjö inledde ett samarbete i augusti och en dryg handfull halmiatjejer fick chansen att träna tillsammans med den allsvenska föreningen. Fd Halmianen Ebba Hed lånades ut till Halmia vid något enstaka fall men nog hade vi/jag hoppats på ett större spelarutbyte än så. Låt vara att Matilde/Fanny kontrakterades av Vittsjö och lånades ut till Halmia under hösten. Återstår att se om samarbetet lever kvar, och isåfall i vilken grad under 2017.

 • Spelarflykten

En hel drös meriterade namn lämnade föreningen inför 2016. Crona, Ingves, Sahlman,  Ferman, Amuneke, Ademi, Thomasson, Selmani i herrlaget tex, och systrarna Jingblad samt Ebba Hed i damlaget.

 • Spöket

Fjärde gången gillt. Damernas bortaspöke kostade många poäng i inledningen av serien och det dröjde alltså till den fjärde bortamatchen innan första trepoängaren bärgades.

 • Uppflyttningen

Halmia Academy ångar på i seriepyramiden och vann division 6 södra, därmed säkrade laget sin andra raka uppflyttning.

 • Vändningen

Damerna låg under med 0-2 borta mot Stattena efter en kvart. När matchen var slut hade Halmia vänt och vunnit med hela 5-2!

 • Värvningen 1

Patrik Ingelsten, fd allsvensk skyttekung och utlandsproffs värvas in till en annars ung och oerfaren trupp. Värvningen får kanske inte det genomslag man hoppats på plan, däremot bidrar han mycket vid sidan. När Lindau får lämna under sommaruppehållet tar Patrik över tränarsysslan och gör det bättre än någon vågat hoppas på.

 • Värvningen 2

Joe Sise, fd allsvensk megatalang och sedermera utlandsproffs har varit borta från fotbollen i tre (3!) år pga skador. Inte helt oväntat så tar det lite tid innan allt sitter men oj så överlägsen han sen är med sin styrka och målfarlighet. Tyvärr åker han på en ny långtidsskada när hälsenan går av i derbyt mot Laholm, Joe fortsätter dock att motivera sina lagkamrater och har en stor del i höstens succéutveckling.

 • Äventyret

IS Halmia U19 imponerade stort när man tog sig till kvartsfinal i Gothia Cups A-slutspel för pojkar 18. Där tog dock resan slut mot mycket talangfulla och slutsegrande BK Häcken. Halmia U15 hade en tyngre turnering resultatmässigt men fick även dem med sig massor utav rutin och äventyr.

 • Överkörningen

Damerna tog sig vidare i Svenska Cupen tack vare seger med hela 11-0 mot Westbo United.

 • Övertidsmålen

Vuk Lugonjic blev stor matchvinnare när han gjorde båda målen i kvalsegern mot Rosengård, varav det sista målet som säkrade fortsatt chans på div 1 kom i den 95e minuten! Det skulle dock inte räcka till fortsatt kval skulle det visa sig. Rosengård gjorde mål i den 93e minuten hemma mot Uddevalla och vann kvalserien på fler gjorda mål!

Sist men inte minst vill jag önska er alla en god fortsättning och ett gott nytt år!

// Christoffer Andréasson
 

Etiketter: föreningen