IS Halmia Herr - Eskilsminne IF 2-3 (0-1)

Nära bragdupphämtning, istället förlust efter överlag svag insats

Det är lika bra att ta upp det på en gång. Det var kanske tur att vi inte fick in kvitteringen på slutet trots viss press. Vid ett oavgjort resultat hade Halmia ändå legat trea i tabellen, och Eskilsminne hade varit borta från striden om kvalplatsen inför avslutande omgången när man tar emot serietvåan Vinberg. Nu är det istället helt öppet inför den avslutande omgången där Halmia ställs mot Sävedalen, som förlorade idag och är inte längre har något att spela för. Samtidigt möts alltså tvåan och fyran i en förväntad holmgång på Harlyckans IP.

Nåväl, dagens match då. Ja Halmia hade två bra lägen redan i matchens första minuter men första skottet räddas fint av bortalagets målvakt och vid efterföljande hörna studsar bollen runt i straffområdet innan bollen rensas undan i panik av Eskilsminne. Men sedan tvärdog Halmia.
Via ett passivt försvarsspel låser bortalaget fast bollen i och runt Halmias straffområde och det osar katt flera gånger innan bollen till slut rullar in jämte Malte Påhlsson sedan Philip Petersson fått ta emot, vända runt och toffla in bolluslingen från nära håll.
Halmia ser nervöst och lamslagna ut, passningsspelet är tidvis under all kritik och positionsspelet sitter inte alls där, främst på mittfältet. Gång på gång utsätter man sig för svåra situationer istället för att välja ett enklare alternativ. Nervositet ja kanske, men Eskilsminne gör det också bra som utnyttjar Halmias darriga inledning och vinner mycket tack vare sin fysik.

Knappt ett skott på mål förutom det ovan nämnda i inledningen gör att Halmia går till pausvila med smickrande 0-1 på resultattavlan. "Det kan inte bli mycket sämre" är tankar som smyger sig förbi under halvtidsvilan.

Och nej, sämre blev det inte, men inte mycket bättre heller. Virrigt och tafatt uppträdande från hemmalaget leder till slut till 0-2 sedan en Halmian försökt passa mellan två motståndare på egen planhalva. Eskilsminne tackade och tog emot innan man från långt avstånd lobbsköt in tvåan bakom en chanslös Malte som var en bit ut i plan.
Då var det ynka 20 minuter kvar och allt kändes hopplöst, men så byts Ervin Ribic (som förörvrigt avtackades innan matchen för sina 9 säsonger i föreningen) och Niclas Taube in i den 65e minuten. 
Fem minuter senare står det 2-2 på resultattavlan och publiken är nästan i chocktillstånd. Först reducerar Ervin till 1-2 genom en nick upp i krysset sedan han smygt in mellan två backar på fint inlägg från vänster. Knappa två minuter senare är det dags igen, Ervin tar emot en boll på straffområdslinjen innan han lägger upp den för skott av Niclas Taube, hårt pressat skott intill målvaktens vänstra stolpe ger 2-2 och stort jubel på läktarna.
Målen kommer från ingenstans egentligen och Eskilsminne likt övriga Örjans vall undrar vad som egentligen hände. Halmia är nu laget som ivrigt jagar ledningsmålet men i jakten på detta öppnar man sig även bakåt. Just så skulle ske i den 88e minuten när slarv på mittplan av hemmalaget gör att bollen hittar fram till notoriske målskytten Emil Åberg som lobbar in 2-3 över Malte. Halmia försöker sedan nå en kvittering men utan att skapa några direkta målchanser under återstående minuter.

Det var en mycket märklig match vi fick bevittna idag, vårt eget spel i 65 minuter är svagt, riktigt svagt. Men vi vet grabbarnas kvalitéer och vägrar ge upp tanken om kval, trots att vi nu inte längre har det i egna händer, kanske lika bra det då vi har tappat kvalplatsen dem två tillfällena vi haft den...

Inför avslutande omgången gäller följande för att vi ska kunna nå kvalplatsen:

 1. Halmia MÅSTE vinna borta mot Sävedalen
 2. samtidigt får INTE Vinberg vinna mot Eskilsminne, oavgjort eller vinst för hemmalaget är OK sålänge vi vinner vår match.

Tre lag i kamp om en placering inför sista omgången, spänningen kan man inte klaga på iaf....


Nästa match är kommande söndag 16/10 kl 14.00 borta mot Sävedalens IF.
Då borde vi kunna fylla en stor buss med supportrar  i vad som kan bli ett riktigt svettigt drama!

Publik:

 • 339

Halva potten:

 • 6621

Halmiaringens lotteri:

 • 67
 • 79
 • 92
 • 96

Målklubben:

 • 40 - Håkan Andersson
 • 56 - Inez Bengtsson
 • 28 - Sven Åke Bohlin
 • 89 - Kim Broberg
 • 44 - Krister Persson
 

Länkar:
Tabell och spelschema
Matchinformation
Eskilsminnes hemsida
Halmias Svenska Fans
Hallandsposten.se
Helsingborgs dagblad.se
 

Etiketter: herr