IS Halmia Herr - Laholms FK 3-2 (1-2)

Joe Sise var som vanligt i händelsernas centrum. Idag tvåmålsskytt och sedermera utbytt skadad. Foto: Anders Nilsson Joe Sise var som vanligt i händelsernas centrum. Idag tvåmålsskytt och sedermera utbytt skadad. Foto: Anders Nilsson

Halmia var nere på alla fyra men reste sig igen

Lördagens derby innehöll nog precis allt. Halmia var uträknade efter en svag första halvtimme men reste sig igen mycket tack vare Joe Sises straffreducering innan paus. Till slut kom också segermålet men det dröjde till matchens sista sekunder när Egzon Maholli nådde högst på ett inlägg.

Först halvtimmen är faktiskt riktigt dålig av Halmia idag. Slarvigt passningsspel och bolltapp på mittplan tillsammans med märkliga försvarsingripanden gör att vi hamnar i en rejäl uppförsbacke. Vi skapar ändå några chanser offensivt under denna halvtimme men det är gästerna som gör både ettan och tvåan. Efter kvarten spelad kommer 0-1 sedan Halmia misslyckats med brytning och Laholm tar sig runt till vänster i straffområdet. Inspel framför mål och där får vi inte bort bollen utan istället kan Laholms skyttekung Jonatan Eriksson enkelt stöta in ledningsmålet.
Alexander Hall-Ling har ett bra skottläge strax efter Laholms ledningsmål men målvakten gör en fin räddning. Chanserna dyker upp för hemmalaget men vi är inte på rätt plats och trycker dit den trots att bollen balanserar på mållinjen som tex i den 21a minuten.
Istället utnyttjar Laholm sitt kantspel och denna gång bryter man sig in i straffområdet och tar sig förbi en Halmiaförsvarare som misslyckas med sin brytning. Ensam med Malte Påhlsson placerar Jonatan Eriksson in 0-2 till bortalaget i den 28e minuten.
Med dryga halvtimmen spelad skapar Halmia 3-4 lägen för reducering och trots att bollen inte hittar in bakom Laholms målvakt så känns det som att spelet har lossnat lite. Laholm ligger som förväntat lågt med laget och gör det svårt för Halmia, dessutom är man riktigt rappa i omställningarna och med lite flyt för bortalaget kunde det blivit 0-3 när man runt den 38e minuten har två bra lägen att utöka.
Istället anfaller Halmia och när bollen hittar in till Ola Lindh i straffområdet blir han bryskt omkulltacklad. Domaren agerar snabbt och pekar på straffpunkten. Joe Sise stegar fram, väntar ut målvakten och lägger in 1-2 i mitten av målet i den 41a minuten. Sise har sedan ytterligare två lägen innan pausvilan men resultatet står sig halvleken ut.

Båda lagen skapar en varsin målchans i inledningen av andra halvleken. Men i övrigt är tempot lågt hos båda lagen och det dröjer tills den 60e matchminuten innan Halmia kommer igång och pressar på för en kvittering.
Laholm börjar att se trötta ut sista halvtimmen men Halmia lyckas inte skapa mer än ett par långskott som målvakten reder ut. Gästerna faller lägre och lägre ner i hopp om att stänga igen butiken i ledning.
Med dryga kvarten kvar kommer så kvitteringen efter en längre tids Halmiapress. Ett typiskt Sise-mål med inlägg mot bortre, nedtagning, chip över framrusande back och behärskat placerar han in 2-2 från vänsterläge i straffområdet.
När man sitter och hoppas på tre poäng är det faktiskt Laholm som kommer ut starkast efter Halmias kvitteringsmål. Tre hyfsade chanser varav en är en kvalificerad räddning av Malte hinner man med innan Halmias "Halling" åker på sitt andra gula kort i den 81a minuten.
En man mindre alltså med dryga tio minuter kvar, man slits mellan hopp och förtvivlan när Laholm för första gången på länge bildar lite tryck mot Halmias straffiområde. Halmia reder ut stormen och kommer på en omställning på vänsterkanten. Joe Sise tar sig förbi sin försvarare och har i stort sett raksträckan kvar mot målvakten när han blir nersparkad på mittplan. Gult kort till Laholmare givetvis men Sise grinar riktigt illa och tvingas till ett byte efter smällen. 
Halmia öser på när klockan passerat 90 minuter i hopp om att hitta läget att avgöra matchen. En fin aktion av Ervin Ribic leder till en frispark strax utanför straffområdet men här tar Halmia inte chansen.
Istället är det efter en hörna i den 94e minuten som det smäller till. Bollen hamnar till höger hos Marcus Jönsson som måttar inlägg. Vid bortre stolpen kommer mittbacken Egzon Maholli högst och nickar in det förlösande 3-2 målet. 
Domaren hinner knappt blåsa igång matchen igen innan han blåser av igen.

Helt osannolik match egentligen! Halmia var verkligen nere i botten och vände vid underläge 0-2 hemma mot jumbon Laholm. Man såg den negativa kvalplatsen närma sig och allt kändes hopplöst. Men tack vare Ola Lindh och Joe Sise fick man luft under vingarna i paus och åt sig in i matchen bit för bit. Laholm gör en riktigt bra match och faller igen på målsnöret. Offensivt handlar mycket i vanlig ordning om Joe Sise och förutom sina två mål så är han ett hot gång på gång. Nu fick han en rejäl smäll i slutet och vi håller givetvis alla tummar och tår för att det inte är något allvarligt.

Stundtals en typisk derbymatch men där Halmia bjuder in Laholm i matchen. Nu lyckades vi kanske inte vända via sambaspel men hårt jobb och målmedvetenhet ska inte underskattas. Trots seger, eller tack vare så är avståndet både upp och ner till dem båda kvalplatserna samma som innan matchen. Fyra upp och sex ner. Och när man inte trodde att serien kunde bli mycket jämnare så förlorar serieledande Vinberg hemma mot Högaborg samtidigt som tvåan Lindome tappar poäng hemma mot Dalstorp. Vart ska det här sluta, hujedamej!

Nästa match är fredag 26/8 kl 19.00 då Halmia beger sig söderut för match mot Högaborgs BK.

Publik
301 (Grattis till Peter Åberg som vann tränarduellen här)

Halvapotten
6218

Halmiaringens lotteri

  • 12
  • 44
  • 79
  • 94


Målklubben

  • 39 - Bo Ljungman
  • 7 - Sten Olsson
  • 58 - Leif Bengtsson
  • 25 - Ingvar Nilsson
  • 19 - Egon Björnfors


Länkar:
Tabell och spelschema
Matchinformation
Hallandsposten.se
Laholms hemsida
Laholms tidning
Halmias Svenska Fans
Everysport.com

// Christoffer Andréasson
 

Etiketter: herr