IS Halmia Herr - Helsingborgs IF Akademi 2-3 (0-3)

En halvlek räckte inte till poäng

En fotbollsmatch spelas i 90 minuter + eventuellt tillägg. Så även ikväll på Örjans vall.
Första halvlek är långt ifrån bra av hemmalaget och Helsingborgs Akademi går till pausvila med ledning 3-0.

En tunn trupp blev ännu tunnare när vi nåddes av beskedet att varken Max Eggertsson eller Johan Mangfors kunde komma till start pga skador. Det blev en nykomponerad backlinje med Hall-Ling och Jonas Lindh som mittbackar och Ola Lindh samt Rasmus Bengtsson på varsin kant. Hur som haver, såhär såg matchen ut ungefär.

Första 20 minuterna är stundtals riktigt lovande från Halmia. Även om man har förtvivlat svårt att vissa gånger spela sig igenom mittfältet så är det ett lugnt och tålmodigt passningsspel och bollinnehav för hemmalaget. Joe Sise är den som offensivt är allra hetast och bara dem första fem minuterna är han inblandad i två farligheter framåt. Signifikativt annars är att när väl Halmia tar sig igenom och närmar sig straffområdet så dröjer det alldeles för länge innan man kommer till avslut, det finns lägen men man väljer oftast ett svårare alternativ med risk för bolltapp och kontring i baken.
Med ungefär halva halvleken kvar så får bortalaget en hörna som Malte är ute och plockar ner. Men bara minuterna senare, närmare bestämt i den 28e minuten så kommer Akademin runt på vänsterkanten. Ett inspel snett inåt bakåt i straffområdet leder till avslut, Malte räddar men returen går rakt ut i boxen och där är en Helsingborgsspelare först och rakar in 0-1.
Halmia skapar en fin kvitteringschans med dryga halvtimmen spelad, Vuk Lugonjic tar sig runt på vänster innan han spelar in bollen framför mål där Ingelsten kastar sig fram för att styra in bollen. Bra försvarsarbete gör att motståndarna får en tå på bollen och lyckas rensa unda till resultatlös hörna.
I den 33e minuten är det Helsingborgs tur att komma runt på vänsterkanten igen, denna gång är det ett inlägg som hittar en omarkerad spelare i straffområdet och via ett fint avslut på volley seglar bollen in i bortre burgaveln till 0-2. 
Halmia har stora problem i defensiven men offensivt ser det fortsatt piggt ut, med den lilla parantesen att avsluten inte hittar in i målet. Det är nära reducering igen när Sise snurrar runt till höger i straffområdet, inspel framför mål där Sten Preuss tar emot och ska vända runt för att avsluta men ny tight markering av motståndarna hindrar Halmia från att trycka dit den, istället petas bollen undan men inte bättre än att både Rasmus Bengtsson och Per Gulda får läge utan att hitta in bakom Helsingborgsmålisen.
Likt förra gången vi hade reduceringschans så dröjer det ett par ynka minuter innan det rasslar till i egen kasse istället. Gästernas Lundborg snurrar upp en back innan han vänder in i straffområdet och placerar in 0-3 otagbart för Malte i kassen i den 41a minuten.
Precis innan halvtid har gästerna möjlighet att göra även 0-3 men tack vare en vaken Malte Påhlsson i Halmiakassen så hinner han ut och avstyra innan det blir friläge.

Defensivt är halvleken en mindre katastrof, markeringsspelet och positionsspelet utan boll är minst sagt bristfälligt. Låt vara att det är en nykomponerad backlinje med vissa positionsförflyttningar men lite mer kan man kräva trots allt. Offensivt ser det intressant ut även om man saknar fler avslut på sista tredjedelen.

Andra halvlek startar lite avvaktande men Halmia tar sig sakta in i handlingarna. I den 53 minuten är mittbacken Alexander Hall-Ling uppe i offensivt straffområde men hans klack bak till tänkta Halmian läses och avslutet uteblir, fint samspel här annars med Patrik Ingelsten.
Minuterna senare kommer så reduceringen, inlägg från vänster av Rasmus Bengtsson hittar Joe Sise som tar ner på bröstet och sedan skickar upp 1-3 i nättaket i den 56e minuten.
Nu är det ett helt annat Halmia vi ser på planen. Vänsterkanten domineras av Halmia där Rasmus Bengtsson och Per Gulda har övertag på motståndarna. I matchminut 63 är det bara centimeter ifrån ytterligare en reducering. Nytt inspel från vänsterkanten landar framför fötterna på Vuk Lugonjic som kastar sig fram för att styra in den i mål, det blir dock inte bättre än att han tätt markerad styr bollen tätt över ribban från nära håll.
Nästa chans får Joe Sise efter fint förarbete av Patrik Ingelsten, volleyn går dock en bit utanför. Fortsatt mycket Halmia och via vänsterkanten skapar man lägen gång på gång. I den 68e minuten är målvakt först på ett inlägg men då han tappar bollen så hugger Per Gulda som en kobra och rullar in 2-3.
Nu börjar jakten på kvitteringen med ca 20 minuter kvar. 
Joe Sise skapar sig två bra lägen inom loppet av någon minut men det första täcks undan av uppoffrande Helsingborgare medans läge nummer två resulterar i ett inlägg som inte når rätt adress.
Per Gulda får nästa kvitteringsläge men avslutet dröjer lite väl länge och nytt uppoffrande arbete från försvararna i akademin gör att skottet täcks undan. Även inbytte Stenberg får skottläge i boxen men även här är det ben ivägen. Per Gulda får sista läget på tilläggstid men målvakten kommer ut och stör och skär av vinkeln innan bollen rinner ut till inspark.

Domaren blåser av en match med två halvlekar och två ansikten. Vi kan bara konstatera att första halvlek var på tok för dålig, inte minst defensivt. Gästerna gör i princip mål på varje chans och det håller inte i att bjuda motståndarna på såna lägen match efter match. Nu gäller det att börja om, bygga upp självförtroende, kurera spelare och knyta näven inför hösten. Det finns bara en väg nu, FRAMÅT!

Publik:
152

Halva Potten

  • 9075
Halmiaringens lotteri
  • 2
  • 14
  • 24
  • 96
Målklubben
  • 18 - Kent Bengtsson
  • 76 Ulf Josefsson
  • 63 Boris Johansson
  • 95 Krister Persson
  • 22 Per-Gunnar Sjöö


Nästa match är om exakt fem veckor, dvs tisdagen den 26e juli kl 19.00 på Torslandavallen mot just Torslanda IK. Tills dess önskar vi alla Halmianer en fantastisk sommar.

Länkar:
Tabell och spelschema
Hallandsposten.se
Everysport.com
Halmias Svenska Fans

// Christoffer Andréasson
 

Etiketter: herr