IS Halmia Herr - Husqvarna FF 6-1 (4-0)

Halmia visade sin fulla kapacitet när Husqvarna pulveriserades.

Det var många frågetecken inför dagens match när småländska Husqvarna FF gästade Örjans Vall. Niclas Taube var borta sedan tidigare, dessutom var Per Gulda ett frågetecken pga en tåskada. På matchdagen fick vi dessutom veta att både Egzon Maholli och Johan Mangfors blivit sjuka och missar dagens match, lägg där till att Sebastian Crona och Wilhelm Ingves hade skadekänningar....

Första kvarten är riktigt bra från hemmalaget, man rullar runt bollen bra och Husqvarna har svårt att komma in i tempot till en början. Men det är gästerna som skapar matchens första målchanser, detta under ett par minuter när man vaskar fram ett gäng hörnor som är nära att resultera i bortaledning.
Halmia fortsätter att trumma på och närmst ett ledningsmål kommer Kushtrim när han kommer runt på högerflanken, tyvärr dröjer avslutet och chansen rinner ut i sanden.

Istället är det en fin hörna i den 20e matchminuten som ger hemmalaget 1-0. Per Gulda serverar Liridon Selmani som kommer högst och nickar in bollen. Gästerna har fortfarande stora problem att komma in i matchen och Halmia lyckas gång på gång spela sig ur situationerna på små ytor.
Med dryga halvtimmen spelad sker matchens delikatess, Kushtrim vänder och vrider på mitten innan han med en sagolik passning hittar en djupledslöpande Liridon i straffområdet. Selmani gör inga misstag utan lirkar in 2-0 bredvid en utrusande målvakt.

3-0 dröjer bara knappa två minuter och är inget dumt fotbollsmål det heller. Crona klackar fram bollen till Ferman som skickar in ett lågt och hårt inspel mot mål, Liridon hinner inte dit men vid bortre stolpen dyker Robin Thomasson upp och trycker dit trean.
Halmia nöjer sig dock inte där utan ökar på till 4-0 innan halvtidsvilan. En fin macka av Ribic frispelar Thomasson i djuper, Robin chippar över en utrusande målvakt men inte bättre än att han märker att bollen kommer att gå utanför så han springer ikapp och precis innan kortlinjen hinner få foten på bollen och styra in den precis intill stolproten. Husqvarnas målvakt Joakim Jans springer allt vad han kan hem måt målet och kastar sig med knät rakt in i stolpen, i smärtor får han lämna planen och säsongen riskerar att vara över för Joakim. Tråkigt avslut på en annars fantastisk halvlek.

Gästerna Husqvarna kommer ut piggt i inledningen av andra halvlek, man försöker få till en tidig reducering för att om möjligt jaga sig ikapp. Men Halmia är fyllda av nyvunnet självförtroende och spelar sig lugnt och metodiskt ut ur varje situation. Inte samma offensivlusta i hemmalaget nu men det fina kortpassningsspelet kommer väl till pass i en trygg ledning, gästerna jagar och jagar.

Med halvtimmen kvar slarvar Halmia i försvaret när en passning slås rakt i gapet på framrusande bortaspelare, ensam i straffområdets utkant prickar Husqvarnas Andreas Tegström in 4-1 bakom en annars prickfri Marcus Sahlman.
Men idag var det aldrig någon fara på taket, Halmia är klasser bättre än Husqvarna och har dessutom en offensiv som vi inte skådat sedan vinstmatchen mot Lund i början av juni.

Bara minuten senare är det återigen lagkapten Ervin Ribic tur att visa prov på känsla, vid en frispark ser han att Kushtrim Maholli rusar iväg i djuper och serverar denna med en perfekt passning som sätter Kushtrim i friläge med gästernas målvakt. Inbytta Martin Engström gör dock en fin parad på avslutet men inte bättre än att returen går ut till Sebastian Crona som vänder och vrider innan han avlossar bössan. Skottet styrs på en försvarare och ställer målvakten en aning får vi tro, räddning blir det iaf men returen går rakt ut och där dyker gubben i lådan upp igen, Robin Thomasson rullar in 5-1 helt ohotad framför mål.

Matchen är nu definitivt över men Halmia nöjer sig inte där. Med dryga kvarten kvar testar Ervin Ribic lyckan än en gång med en längre boll bakom motståndarnas backlinje. Denna gång är det en framrusande Sebastian Crona som med råstyrka bröstar fram bollen och håller undan för försvararna innan han stänker in 6-1 intill den bortre stolpen. 
Det borde också ha blivit 7-1 bara minuterna senare, Liridon lurar upp sin back på läktaren innan han iskallt chippar bollen över en utrusande målvakt, tyvärr går avslutet i insidan av stolpen innan den rensas undan. Värt värt ett bättre öde!
Sista kvarten spelas lugnt och metodiskt och Halmia visar sin klass idag när man avfärdar Husqvarna och fortsatt är med i racet om nytt kontrakt.

En dag som denna är man förundrad över hur det ens är möjligt att man ligger där man ligger. Men det krävs så mycket mer än ett bra lag på pappret, idag är det 11 killar som verkligen springer och krigar där ute, det är djupledslöpningar som drar isär, överlapp på ytterbackar och spelare som hela tiden vill ha boll. 

Nu avvaktar vi resterande resultat i serien och laddar inför ett bortamöte med Lunds BK nästa lördag på Klostergården. Än lever hoppet!

Länkar:
Tabell och spelschema
Livescore
Halmias Svenska Fans
Hallandsposten
Husqvarnas hemsida
Jönköpingsposten
Jönköpingsnytt

// Christoffer Andréasson
Etiketter: herr