DM-final, IS Halmia Herr - IFK Fjärås 1-2 (0-2)

Svag insats!

Finalen av årets Intersport Cup/DM skulle bli nystarten för IS Halmia, en match som skulle ge oss en boost in till omstarten av serien på lördag mot Kristianstad. Istället blev det en minst sagt underkänd insats där flertalet av spelarna verkade helt omotiverade och inte alls sugna på att spela fotboll denna fina tisdagskväll.

Historien upprepar sig med kraftigt bollinnehav för Halmia, men väl på offensiv planhalva har man extremt svårt att vaska fram något vettigt. Bolltempot och rörelsen är minimal och löpningarna både defensivt och offensivt är i halvfart och med sådär lagom mycket engagemang. 

Drygt kvarten in i matchen kontrar Fjärås på högerkanten, via ett inspel i mitten skickar sedan Alen Veric in 0-1 med ett fint avslut bakom Vladimir Lukic. Här tappar Halmia både positioner och markering vilket gör att Fjärås väldigt enkelt men snyggt kan ta ledningen.
Halmia rullar runt boll på mittplan men Fjärås har inga större problem med att flytta runt och täcka ytor när bolltempot och rörelsen inte är vad den borde. Några halvchanser skapas men det är istället Fjärås som ökar på till 0-2 precis innan pausvilan. Egzon tappar boll nere vid kortlinjen och duktige Amaro Nyass skickar iväg ett inspel till Mattias Viggeborn som med viss möda lyckas trycka in tvåan bakom Lukic. Även här en omställning och spelare som inte tar hemjobbet utan lämnar några i sticket istället.

Andra halvlek blir en jakt på främst reducering för att skapa nerv hos Fjärås. Men det är nära 0-3 när Fjärås rinner igenom och bara stolpen och lite flipperspel i straffområdet räddar Halmia den gången. Halmia skapar några hörnor och på flera av dem är det farligt, pigga nyförvärvet Liridon Selmani kommer högst på ett par och är nära att reducera innan han i den 72a minuten får betalt för sitt slit, Liridon kommer högst på en hörna och nickar in reduceringen till 1-2. 

Det är ungefär här, med 20 minuter kvar som domaren tappar matchen ur sina händer. Ett riktigt grinigt och småfult Fjärås som redan maskat vid varje inkast/inspark sedan 0-1 börjar nu med rejäla satsningar i tveksamma lägen och känner sig säkerligen trötta och oroade av att Halmia ska kvittera.
Med 12 minuter kvar av matchen blir Halmias Dorde Antonic utvisad efter en ful eftersläng, inte okej för fem öre, men frågan är vad som skapade denna reaktion, det låter jag vara osagt.

Det mesta i slutet handlar om den I paus inbytte Robin Sjögren på högerkanten, han är ständigt ett hot mot Fjärås ytterback och kommer flera gånger förbi utan att pricka rätt med inlägget. Det är också från högerkanten som Halmia berövas en ganska klar straff när Niclas Taube dribblar sig igenom och stoppas bryskt av Fjäråsspelare som inte är i närheten av bollen. 

Till slut blåser domaren av matchen och vi kan konstatera att IFK Fjärås tar hem segern i Intersport Cup/DM 2015. 

En sak är viktig att poängtera, oavsett domarens nivå eller Fjäråsspelarnas beteende så är INTE detta en okej insats från IS Halmia. Man ska kunna begära mycket mer, speciellt när det gäller inställningen!
Här finns mycket kvar att bevisa om vi ska lyckas säkra fortsatt kontrakt i division 1.

Nästa match är nu på lördag när IS Halmia tar emot gästande Kristianstads FF i höstpremiären av div 1 södra, avspark 16.00 på Örjans Vall.

// Christoffer Andréasson

Etiketter: herr