Svenska Cupen, BK Astrio - IS Halmia 1-2 (0-2)

Halmia vidare med ett nödrop

Det går inte riktigt på räls just nu....

Halmia gästade Söndrums IP som bjöd på strålande solsken lagom till matchstart, dock hade inte planen vaknat på sin bästa sida utan var dyngsur med spelare som halkade till höger och vänster.

Hur som helst, Halmia ställde upp med det bästa man hade för dagen. Bara Robin Sjögren och Max Eggertsson saknades pga sjukdom. Det kunde dock ha börjat bättre, eller sämre hur man nu ser på det. I den 5e minuten blir Astrios anfallare frispelad i straffområdet, men istället för att dra till på volley försöker han ta ner bollen och chansen rinner ut i sanden. Tur för Halmia att han inte visste hur ensam han var.
Första kvarten är det som förväntat gigantiskt bollinnehav för gästerna, man rullar runt bollen fint via backlinje och mittfält men strular till det för mycket på sista tredjedelen. Lite för många bollar gick via högerkanten och det lärde sig snart hemmalaget. Med tjugo minuter spelade öppnar matchen upp sig lite, dels har Astrio ytterligare ett gyllene läge att ta ledningen men man får inte till avslutet som kommer efter en bra frisparkslyftning in i Halmias straffområde.

Halmia ökar sedan tempot och är stundtals ganska överlägsna när man får förflyttning på motståndarna. Niclas Taube är ytterst nära att rinna igenom i den 25e minuten men stoppas i straffområdet när han ska dra iväg bollen. Och i den 28e minuten har Ribic ett skott tätt över från strax utanför straffområdet. Men minuten senare händer det som öppnar upp matchen än mer, Kevin Amuneke springer sig igenom två försvarare men blir stängd mitt emellan och domaren pekar på straffpunkten. Kevin tar den själv och rullar in 0-1 i den 30e minuten. 
Halmia öser nu på framåt och knappa tio minuter senare dundrar Niclas Taube in 0-2 i krysset bakom en chanslös hemmamålvakt. Astrio är nära att reducera efter en hörna i den 43e minuten men avslutet går en bit över mål.

Ledning 2-0 till Halmia i halvtid. En halvlek som ger ganska positiva vibbar offensivt, men defensivt känns det darrigt och hade Astrio varit ett lag högre upp i seriesystemen så hade man garanterat blivit straffade.

Det som inte får hända händer direkt i andra halvlek, Halmia ser nöjda ut och ger bort initiativet till Astrio som inte tackar nej till denna livlina. Halmia är fortfarande det lag som styr tempot men gnistan verkar saknas och förutom två avslut som båda täcks i sista stund av Amuneke och Taube så får hemmalaget mer och mer att säga till om. Med 25 minuter kvar och ledning 2-0 så börjar nerverna komma, både på läktaren och uppenbarligen på planen. Astrio skapar en hörna och på andrabollen får man kanonläge att skjuta in en reducering men misslyckas med träffen. Och så kommer det till slut, Astrio börjar få vittring och via en underbar boll mellan mittback och ytterback rinner en hemmaspelare igenom, han hittar ett hårt inspel via marken in i straffområdet där Christopher Jönsson slänger sig och styr in reduceringen till 1-2 i den 69e minuten. Ett vackert fotbollsmål och inte helt ologiskt sett till hur matchen utvecklat sig.

Fullproppade med nyvunnet självförtroende och med stöttning av hemmapubliken känns Astrio som pånyttfött. Halmia å sin sida ser mer och mer påverkade ut av den tunga säsongsinledningen och kanske var det även några av spelarna som hann tänka "inte nu igen" appropå Astrios sena kvittering på Örjans Vall i DM-semifinalen. 

Det är nu Astrio som skapar chanserna och jagar kvitteringen, riktigt nära är man när Egzon tappar boll i högerläge i straffområdet, men avslutet som kommer därefter blir tamt och går rakt i magen på Käck. Klockan tickar nu väldigt långsamt om man är Halmian, bara tanken på att en enda felstuds eller misstag kan innebära kvittering och eventuellt missat avancemang i Svenska Cupen gör att magen vänder sig ut och in.
I den 83e minuten hamnar Halmia fel i positionerna och Astrio ser sin chans att kontra, en fin djupledsboll håller på att sätta hemmaanfallare i kanonläge men Crona hinner upp och regelvidrigt stoppar spelaren ifråga. Gult kort och livat på läktarna.
Det absolut sista som händer är att Astrio skapar en hörna på tilläggstid, knappt vågar man titta men efter flipperspel i Halmias straffområde landar bollen till slut i händerna på Jonas Käck och domaren sätter pipan till munnen och blåser av denna onödigt gastkramande historia.

Första halvlek är helt okej, stundtals till och med riktigt bra när man får tempo på passningarna, ständigt löper i ytor och varierar fint från kant till kant. Däremot känns man extremt sårbara bakåt, med en dos "otur" kunde Astrio idag gjort både 1-0 och 2-0 innan Halmia skapade några riktigt bra målchanser. Andra halvlek däremot är allt annat än bra, ännu en gång skänker man bort initiativet och har sedan enorma problem med att ta tillbaka taktpinnen i matchen. Nu var det som tur var ett div4-lag man mötte, och då kom man undan till slut. Men det är inte längre någon tillfällighet att man tillhör nedre regionen i div1, här finns mycket att jobba på framöver, den saken är säker.

Bara några dagars vila sen kommer serietvåan IK Oddevold på besök till Örjans Vall på lördag, då gäller det att ha skakat av sig dagens överlag mediokra insats och samla all kraft man kan hitta, det lär behövas.

// Christoffer Andréasson

Etiketter: herr