Ungdomsreportage, IS Halmia U17 (Akademin)

Då var det dags för fortsättningen av artikelserien om våra äldre U-lag. Idag handlar det om vårt akademilag, även kallat U17.

Tränarstaben i IS Halmia Academy består sedan många år tillbaka av Leif Jönsson, Håkan Påhlsson, Magnus Gustafsson och Rickard Svanström. Noterbart är att alla fyra ledarna har en grabb i laget. Precis som med U19 så har man haft ett tätt samarbete med mentorn Björn Andersson under våren, U17 har även fått möjlighet att tillsammans med U19 bli drillade av Björn under vissa träningspass.

Detta talangfulla lag som nästan för exakt ett år sedan blev 3a i Gothia Cup har haft en händelserik vår minst sagt. Istället för Pojkallsvenskan som man spelade i förra året så blev det spel i Div 6, en omställning som inte är helt enkel att göra. Det handlar som 17-åring att ta steget från ungdomsspelare till seniorfotboll. Likt vårt A-lag och övriga lag i föreningen har man en väl utarbetad spelfilosofi som kräver stort teknikskt kunnande men också uppoffrande spel där ingen ska falla ur ramen. 

Division 6 må vara den lägsta serien i Halländsk fotboll, och att Halmias 17-åringar skulle vinna bollinnehavet match efter match var nästan skrivet i sten, men hur skulle man klara det fysiska spelet mot dessa fullvuxna män var det många som undrade. Och nog tog det tid att anpassa sig, serien började med en förlust mot Lidhult, därefter var det mycket upp och ner i både resultat och prestationer på planen.

Mycket handlar om tålamod när man möter ett lag som backar hem och spelar på kontringar/fasta situationer, det gäller precis som för A-laget att man har is i magen samtidigt som man via ett högt bolltempo och mycket rörelse får motståndarna att öppna upp sig. Det gäller att följa matchplanen till punkt och pricka, från första sekund tills dess att domaren blåser. Det mentala spelet har också varit en viktig lärdom under våren, någon enstaka gång har man tappat ledning i slutet av matchen. Men dem flesta gångerna positivt nog är det just Halmia som via mål i slutminuterna lyckats sno åt sig alla tre poängen, bland annat dem två senaste matcherna.

Intervjuar du tränaren Leif Jönsson så vet jag att han trots allt är nöjd med vårsäsongen, men nog finns det mer att ta av detta talangfulla lag. Faktum är att man har tre raka segrar inför våravslutningen mot Skuggan BoIS på torsdag på Halmstad Arena. Serieledarna Kornhult/Hishult har bara förlorat två matcher hittills, och båda har kommit på IS Halmia Academy, så visst finns det potential för uppflyttning till div5 redan i år. 

Med halva serien spelad skiljer det fyra poäng upp till tredjeplatsen som ger div5 status följande säsong. Det ryktas också om lite förändringar i truppen inför höstsäsongen, kanske blir det utbyte av fler spelare med vårt U19 i Juniorallsvenskan? Hur som helst så blir det en riktigt spännande höst, jag tror och hoppas att vi ses nere på Halmstad Arena när IS Halmia Academy sakta men säkert smyger upp på en av dem tre översta platserna i tabellen.

Hur det än slutar så har vi framftiden för oss i IS Halmia, i detta lag finns tex tre grabbar uttagna till Hallands finalmatch i Cup Byggnads nästa vecka. Tre grabbar bland dem bästa i Halland alltså, men det är nog främst kollektivet som utmärker detta lag bäst, där har ledarna gjort ett makalöst arbete som kan besegra vilket berg som helst.

// Christoffer Andréasson

Etiketter: ungdom