IS Halmia Herr - Östers IF 1-5 (0-2)

Försvarsmisstag bäddade för storförlust

Det tog bara knappa tio minuter innan bortalaget Öster tog ledningen med 1-0 i kvällens match, efter slarv i hemmaförsvaret rinner Robin Strömberg igenom och enkelt placerar in bollen otagbart för Käck.
Halmia är dock väl med i matchen men har som bekant väldigt svårt att komma till avslut, i den 13e minuten kombinerar man sig snyggt in i Östers straffområde, men inget avslut denna gång heller. 
Egzon Maholli drabbas i den 15e minuten av en huvudskada, men han fortsätter en stund innan han byts ut med halvtimmen spelad, klart påverkad av smällen han fick tidigare. Max Eggertsson ersätter bredvid Ingves i mittlåset.

Första halvlek är en jämn historia med ett spelande Halmia och ett Öster som sätter hög press på Halmias uppspel. Inget av lagen utmärker sig direkt utan det är mycket spel på mittplan. 
Sista fem minuterna av halvleken biter sig Öster fast på Halmias planhalva, via ett par hörnor och frisparkar skapar man oro i Halmiaförsvaret. Ännu ett misstag i hemmalägret kommer när Per Gulda slår en boll rakt i gapet på Österanfallare, en passning senare så kommer Alexander Henningsson fri och rullar in 0-2. Baklängesmål precis innan pausvilan, psykologiskt tungt som det brukar heta.

Man sitter och hoppas på ett taggat Halmia som kommer ut till andra halvlek, men istället är det bortalaget Öster som direkt tar tag i taktpinnen. Fem minuter in i akt två kommer ett hårt inspel från vänster i straffområdet, Ingves missar rensningen och bakom honom står en omarkerad Freddy Söderberg som gör sitt första för säsongen och Östers tredje för kvällen.
Det är fortsatt Öster som skapar lägen, och när Halmia och Max Eggertsson misslyckas med en offsidefälla så rinner Freddy Söderberg igenom och kan enkelt placera in sitt andra för kvällen, 0-4 i den 57e minuten alltså.

Halmia är nu riktigt illa ute och börjar falla igenom fullständigt, Öster tvåmålsskytt Freddy Söderberg hr ett skott i stolpen och även Joel Rajalakso lyckas träffa målramen innan Halmia i ett sällsynt anfall placerar in 1-4 via ett mycket snyggt distansskott av Max Eggertsson i den 72a minuten. 
Halmia får nu mer att säga till om samtidigt som Öster verkar nöjda och inte alls lika hungriga i sin press och offensivlusta. Men det leder ingenvart ikväll då Halmia blir för omständiga och istället blir brutalt straffade defensivt. Istället är det Öster och Freddy Söderberg som sätter spiken i kistan när Jonas Käck springer ut för att rensa undan en djupledsboll, men istället för att rensa försöker han ta ner bollen på bröstet men blir av med bollen till Freddy som vinklar bort en back och skruvar in sitt tredje och Östers femte i matchen.
Max Eggertsson har ett bra distansskott på tilläggstid men målvakten parerar till hörna, domaren blåser sedan av matchen och Halmia inkasserar sin sjunde förlust på elva matcher i år.

Öster vinner matchen klart rättvist sedan man i andra halvlek tagit över och styr matchbilden. Halmia spelar som vanligt en småtrevlig passningsfotboll men har förtvivlat svårt att komma till avslut. Idag, likt alldeles för många gånger denna säsong är man dessutom otroligt slarviga defensivt och motståndarna är inte sena att utnyttja detta. 

Publik: 345
Halva Potten: 3933

Nästa match spelas även den hemma på Örjans Vall, nämligen lördagen den 27e juni då Oddevold kommer på besök.

Länkar:
Tabell och spelschema
Livescore
Hallandsposten
Smålandsposten
Halmias Svenska Fans
Östers hemsida

// Christoffer Andréasson

Etiketter: herr