Inför IS Halmia Dam - Nittorps IK och IS Halmia Herr - Lunds BK *Halmiadagen 2015*

Imorgon söndag 7/6 är det alltså dags för årets Halmiadag, dubbla matcher och andra jippon som sig bör.

För herrarna blir det en riktig måstematch när man ställs mot nästjumbon Lunds BK. Ett bortalag som ganska väntat har det tufft i årets namnstarka upplaga av div 1. 

Lund har det rejält tungt i botten av tabellen just nu. Med sina ekonomiska bekymmer har man tappat sina stora stjärnor inför säsongen och ersatt dessa med juniorer från eget led. Steget till seniorfotboll och division 1 är stort, inte minst i år med alla forna storlag. Man ligger näst sist med fyra poäng och 6-21 i målskillnad. Med 21 insläppta mål är man i särklass sämst i serien. Enda segern kom i hemmapremiären mot Höllviken (2-1), och det var även hemma på Klostergården som fjärde poängen kom när man spelade 2-2 mot Norrby. På bortaplan har det blivit tre raka förluster och 1-8 i målskillnad. Senaste matchen spelade man hemma mot Örgryte och förlorade med hela 0-5. Tobias Lewicki bästa målskytt med tre fullträffar.

Halmia är inne i en rejäl svacka just nu. Förlusterna mot storlagen Örgryte, Trelleborg och Landskrona följdes upp av 0-0 och 0-3 borta mot dem båda nykomlingarna Höllviken och Eskilsminne. Ingen seger på fem matcher och fyra raka matcher utan gjorda mål. Halmias posessionspel kräver en stor rörlighet och högt tempo, vilket inte har varit fallet på sistone. Bristande självförtroende är såklart en stor orsak, man lämnar hellre över ansvaret till någon annan istället för att gå på avslut eller försöka slå en avgörande passning när man väl kommit fram till sista tredjedelen. Alla som följt Halmia på senare år vet vilken kvalité det finns inom laget, och det är frustrerande för alla inblandade när inte målen och resultaten kommer. Men här gäller det att dels tro på sig själva och laget, och att inte vara rädd för att misslyckas. Man har en väl utarbetad spelfilosofi som Peter Lindau arbetat fram i många år, men kanske måste man börja anpassa sig lite efter kostymen nu när det går minst sagt tungt på planen.

Egzon Maholli saknas av personliga skäl, medans Kalle Neale är tillbaka i truppen efter en längre tids skadefrånvaro. Peter Lindau gör en förändring jämfört med startelvan senast, nämligen att Max Eggertsson ersätter Johan Mangfors bredvid Wilhelm Ingves i mittlåset. Det betyder alltså att Niclas Taube får förnyat förtroende som centertank vilket leder till att Kevin Amuneke får ta hand om en kant och Robin Thomasson flyttas ner till det centrala mittfältet ihop med firma Crona/Ribic.

Matchen följer ni givetvis bäst på plats, men annars rekommenderar vi Livescore, se länk nedan.

Länkar:
Tabell och spelschema
Livescore
Halmias Svenska Fans
Lunds hemsida

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Halmias damer tar imorgon alltså emot Nittorp i en riktig toppmatch. Halmia ligger två och gästerna fyra i tabellen. 
- Personligen hoppas jag på revansch på Nittorp eftersom att dem slog ut oss i cupen ifjol och i vintras föll vi i en träningsmatch mot dem, säger tränare Håkan Magnusson. 

Nittorp kommer från en seger i derbyt mot Westbo medans Halmia besegrade Borens borta i förra omgången.
- Nittorp är ett fysiskt lag och det kommer att bli kamp som gäller imorgon, säger Magnusson.

Länkar:
Tabell och spelschema
Nittorps hemsida

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sista men inte minst, det är alltså Halmiadagen imorgon och det innebär bland annat försäljning i marknadsstånd av Korvpojkarna, Sia Glass och Östras Bröd, dessutom kommer Bendt Bil att visa upp några av sina bilar. Varmt välkomna till en vacker dag på Örjans Vall med 15 grader och UTAN en enda droppe regn under hela dagen, åtminstone om man får tro meteorologerna.

// Christoffer Andréasson

Etiketter: herr föreningen dam