IS Halmia - Malmö FF 1-2 e.fl (0-0, 1-1)

Bussen parkerad, men inte för IS Halmia. Hemmalaget startade matchen ursinnigt och kunde lika gärna ha gått vinnande ur striden. Bussen parkerad, men inte för IS Halmia. Hemmalaget startade matchen ursinnigt och kunde lika gärna ha gått vinnande ur striden.

Halmia skakade svenska mästarna och fick till slut ge sig efter förlängning.

Hemmalaget verkade riktigt taggade från matchstart och den stora publiken på 1618 personer fick se ett Halmia som direkt satte hög press och stressade sina mer namnkunniga motståndare. Matchen var bara knappa fem minuter gången när Kamal Mostafa testade lyckan utifrån, Malmös målvakt Zlatan Azinovic fick sträcka ut ordentligt när han med en fin räddning hindrade bollen från att ge hemmalaget ett tidigt ledningsmål.

Faktum är att dem första tio minuterna går på poäng till Halmia, trots motståndet så vilade man lugnt på sin egen spelfilosofi och rullade runt bollen under stora delar på Malmös planhalva. Men närmre än ett instick som avblåses för offisde kommer man inte i denna annars fina spelperiod.

Istället är det bortalaget som får matchens första riktiga målchans, nämligen ett snålt tillbakaspel av Sebastian Crona i den 11e minuten som Magnus Eriksson snappar upp men stressar iväg ett avslut en bit utanför Jonas Käck i Halmiamålet. Trots fortsatt fint spel av hemmalaget är det Malmö som får nästa stora chans, allsvenskans gigant Markus Rosenberg blir serverad en riktigt fin boll från Simon Thern men Käck kommer ut och räddar med en patenterad benparad.

Underhållningsvärdet i första halvlek är högt, hemmalaget spelar en fin attraktiv fotboll medans Malmö som det storlag man är skapar målchanser från ingenstans. Kamal har ett skott strax och Robin Sjögren ett avslut i magen på Azinovic, medans Malmö har Rosenbergs yttersida i kryssribban och ut samt Anton Tinnerholms avslut strax utanför sedan han kommit innanför den annars så duktiga mittbacken Wilhelm Ingves.

Halvleken avslutas med bland annat en frispark från Mattias Concha som rinner igenom hela straffområdet innan den hittar bortre stolpen och studsar ut till Malmöspelare som avslutar över, därefter får Crona ett bra skottläge men får bara iväg en strumprullare som smiter iväg närmre hörnflaggan än målet tyvärr. På första halvleks tilläggstid "peggas" bollen upp för Kamal som från kanonläge sparkar hål i luften efter en förmodad märklig studs i gräset.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Det är alltså 0-0 i paus, men halvleken var klart värd ett par mål och allra bäst chanser skapade gästerna, men spelet det stod hemmalaget för.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Andra halvlek inleds även den med forcering från hemmalaget, två hörnor på kort tid och ett avslut från Kamal som smiter precis utanför stolpen denna gång. Men så kommer läget, Ervin Ribic vann boll högt upp och hittade fram till Niclas Taube som vänder upp sin försvarare innan han iskallt placerar in 1-0. Glädjen både på plan och läktare går inte att ta miste på!

Efter Halmias ledningsmål tar bortalaget över mer och mer av spelet, men det är utan att skapa några riktigt heta lägen, iallafall inte till en början. En nick strax över och en ny parad från Käck är allt man mäktar med innan blixten slår ner på Örjans Vall. En för förlupen boll strax utanför Halmias straffområde snappas upp av Malmös Adu, skottet tar på en Malmöspelare och styrs in utan chans för Käck i hemmamålet. Kvarten kvar och 1-1 alltså, typiskt!

Sista kvarten går tempot ner en aning och kvalitén är inte alls densamma, Käck gör förvisso en galen räddning på skott från Rosenberg, och Ribic avslutar strax över på tilläggstid men matchen går till förlängning.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Första förlängningskvarten innehåller fortsatt mer Malmö, men hemmalaget är långt ifrån ofarliga. Sonny Karlsson har kommit in och är urstarkt i bollmottagningarna och är dessutom inte långt ifrån att stänka dit tvåan när han tyvärr avblåses för offiside i avslutet som tog i ribban. Käck hinner också med att rädda ett skott från Rosenberg innan nästa blixt slår ner över Örjan. 

I en duell i Halmias straffområde hittar huvuddomaren en straff när Ribic och Eriksson är i duell, givetvis stora protester i hemmalägret och situationen såg inte alls så farlig ut från håll. Rosenberg stegar upp och smäller dit bollen i Käcks vänstra kryss till 1-2.

Andra förälängningskvarten blir en jakt på kvittering när Halmia tvingas lyfta lite längre bollar mot Malmös straffområde. Tack vare en urstarkt Karlsson på topp i Halmia så skapar man ett par lägen att ta matchen till straffar, Sonny Karlsson är inblandad i dem två första. Först tar han sig förbi sin back och går mot mål men innan han hittar avslutet så har en ny Malmöförsvarare hittat tillbaka och ställt sig i skottlinjen. Andra gången är ett skott utifrån som styrs på en bortaspelare och går någon ynka decimeter utanför Zlatan Azinovic vänstra stolpe. 

I den 116e minuten har Halmia flyttat upp mittbacken Wilhelm Ingves i anfallet, och det är just Wilhelm som är inblandad i en duell med Malmös Johan Hammar i bortalagets straffområde. Situationen påminner om sekvensen där Malmö fick straff, men denna gång ännu mer tydligt. Istället för att peka på strafffpunkten vinkar domare Karlsson avvärjande och får både publik och hemmaspelare mot sig. Detta är också det sista av värde som händer i matchen, tyvärr.

När domaren till slut blåser av är det med en bitter eftersmak. Sååååå nära en jätteskräll men OJ vilken prestation av våra rödvita kämpar. Finns verkligen ingen som viker ner sig idag och alla springer för varandra minut efter minut. Säsongen kunde inte ha avslutats bättre, iallafall inte rent spelmässigt. Trots förlusten vågar jag lova att Halmia vann nya fans både på läktaren och hemma vid datorn, och ingen kan någonsin ta ifrån oss att vi spelade jämt och stundtals mycket bättre mot spelare som dem två senaste säsongerna vunnit två raka SM-guld och numera med Champions League rutin.

IS Halmia - Vi är framtiden!

Länkar:
Hallandsposten
Sydsvenskan 1
Sydsvenskan 2
Sveriges Radio Halland
Fotbollskanalen
Halmias Svenska Fans
Malmös Svenska Fans
Aftonbladet
Malmös hemsida
Expressen
Sveriges Television

// Christoffer Andréasson
 

Etiketter: herr föreningen