Peter Lindau berättar om Turkiet och Bayern München

Bayern München under öppna träningen dagen efter Champions league mot Arenal. Foto Peter Lindau Bayern München under öppna träningen dagen efter Champions league mot Arenal. Foto Peter Lindau

Som ni säkert har läst så var herrarnas huvudtränare Peter Lindau på studiebesök i en av världens mäktigaste klubbar under en hel vecka, tack vare goda kontakter så fick Peter en upplevelse utöver det vanliga.

Jag tog kontakt med Peter och ville höra hur ha haft det i München, men även lite om träningslägret i Turkiet.

Vad var ditt primära mål med vistelsen hos en av världens mäktigaste klubbar, Bayern München?
- Att få idéer, inspiration och utbildning genom att se hur dem bästa jobbar.

Hur upplevde du föreningen inifrån?
- Ordning och reda där alla hade sina uppgifter. Mycket stor organisation med många hundra anställda. Alla gick runt och hälsade på morgonen på de som de skulle jobba med under dagen. Ödmjukhet, trevliga samt att ta hand om varandra är ledord som Uli Hoeness har byggt upp i klubben.

Hur nära kommer man Pep Guardiola?
- Pep är ansvarig för resultaten och bestämmer allt som rör A-laget. Han har många idéer och är inte rädd för att prova dem. På planen är han väldigt tydlig och krävande och spelarna är 100 % fokuserade på att göra som han säger. A-laget är skyddat från övriga verksamheten och har en egen byggnad och egna träningsplaner. Runt träningsplanen drar de för ett 7 m högt skynke som gör att ingen kan se när de tränar. 1 dag i veckan har de öppen träning, oftast dagen efter match.

Vad tar du med dig från vistelsen?                                                                      
- Det första är hur ödmjuka och trevliga alla är. Det andra hur fokuserade och skickliga spelarna i Bayern är. På träning övar de på det som de ska göra på matcherna, både som lag och individuellt.
T.ex övade Robben och Ribery på att utmana hela tiden. Robben var kvar 15-30 min efter varje träning där han körde igenom finter, ryck och driv med bollen från sin kantposition – precis som alla förväntar sig att han ska göra på matcherna.

Och så lite om träningslägret i Turkiet och försäsongen i allmänhet.

Vad var det huvudsakliga syftet med träningslägret i Turkiet?
- Sammanhållning och glädje. Öva in taktiska moment i offensiven och defensiven, lugnt och metodiskt.

På vad låg fokus i träningarna där nere, övergick ni till mer matchlika detaljer inför seriestarten?
- Vi tränar egentligen på samma saker alltid men skillnaden i Turkiet är att alla är proffs i en vecka. Fina planer och klimatet gör också att man kan lägga mycket mer tid på taktik och detaljer i spelet.

Hur ser du hittills på försäsongen, nöjd med motståndet, resultaten, spelet, nyförvärven?
- Allt har varit bra. Vi har höjt tempot i träningar och matcher och ser mer och mer ut som ett elitlag. Individuellt har spelarna gått framåt väldigt mycket och har i träningsmatcherna visat att de inte har några problem med att möta spelare från Superettan och Allsvenskan. Det ser heller inte ut som att de är nöjda med detta utan fortsätter utvecklas. Spelmässigt håller vi en hög nivå, särskilt i speluppbyggnaden, där vi för matcherna även mot utländska lag. Nyförvärven gör det bra och kommer in i allt mer och mer för varje vecka som går.

Två träningsmatcher (+DM mot Vinberg) kvar innan seriepremiären, hur mycket påverkar resultaten från träningsmatcherna när det väl är premiär borta mot Oskarshamn?
- Vi försöker givetvis vinna alla matcher vi spelar. Att vi för matcherna ökar våra chanser men är definitivt ingen garanti för att vinna. Självförtroendet hos alla ökar naturligtvis när man vinner på samma sätt som det sjunker när man förlorar. I övrigt förändras ingenting av resultatet. Vi övar och spelar likadant år efter år då det över tid är kontinuitet som ger bäst möjligt resultat.

Etiketter: herr