Resan har bara börjat!

Fotbollsäsongen 2013 lider mot sitt slut, IS Halmia har spelat sin sista match för året och trots att det inte räckte hela vägen för herrarna så är det svårt att inte sammanfatta årets säsong som en enda stor succé.

Hela föreningen andas optimism och det är en fröjd att se alla motiverade spelare, ledare och styrelsemedlemmar. Oavsett om vi pratar dam, herr eller ungdom så är det dessa krafter som för föreningen framåt, kompetens och engagemang kommer man långt med. Medans spelare och supportrar nu kan se fram emot en tids vila och återhämtning så är det bråda dagar för tränare och styrelsefolk, denna tid på året är en av dem mest hektiska av olika anledningar. Dels ska budgeten för 2013 räknas ihop, men också påbörja en helt ny för kommande år och säsong. Med damerna uppflyttade till Elitettan, med mängder av norrlandslag så vet vi redan nu att det gäller att ha en vattentät budget. Samtidigt ska trupperna i respektive A-lag ses över och kompletteras med nya namn, detta är något som redan är aktuellt och det gäller att vara ute i tid innan det är försent. Alla nyheter får ni här på hemsidan, men först när allt är officiellt såklart. Nedan följer en sammanfattning av våra verksamheter under säsongen.

Herr:

Som nykomlingar i Division 1 Södra och med i stort sett samma trupp som vann division två så fanns det en del frågetecken kring laget. Vart tog dem ”stora” värvningarna vägen som folk ropade efter? Skulle verkligen denna trupp räcka för nytt kontrakt i en högre serie? Träningsmatcherna innan seriestarten var inte heller mycket att jubla för och frågan var om inte Lindau hade tagit vatten över huvudet i val av motståndare (Falkenberg, Ängelholm, Värnamo mfl)?

Så kom så premiären, fd Allsvenska Trelleborg hemma på Örjans Vall var vad som väntade. Halmia spelade nervöst och fick rättvist stryk med klara 0-2 mot ett fysiskt starkt bortalag. Inte heller hemmalagets passningsspel gick att känna igen, och det var nog det mest anmärkningsvärda. Vårt adelsmärke var borta. Men ack så fel man kan ha, följande match borta mot Torslanda så var adelsmärket tillbaka och dem rödvita eleganterna spelade ut hemmalaget efter noter. Lite märkligt då att resultatet skrevs till 0-0 efter en kavalkad av missade chanser för bortalaget. Men i matchen därefter skulle vi få retroaktiv utdelning, Halmia körde över Kristianstad med 3-0 hemma på Örjans Vall. Efter en tung förlust i Husqvarna med 0-1 (med bl.a. en missad straff) så radade grabbarna upp sex raka segrar och helt plötsligt var man med i toppen av tabellen.

Men sen kom sommaren, och med den ett spelschema som på grund av Dam-EM på Örjans Vall innebar fyra raka bortamatcher och två veckor mellan matcherna i vissa fall. Ett inte helt lysande upplägg skulle det visa sig, skador gjorde sig påminda och i takt med att resultaten uteblev så gjorde självförtroendet likaså. Efter den makalösa våren så radade herrarna upp åtta (!) raka matcher utan vinst. Trots sommar och sol blev juli och augusti en mörk period, åtminstone fotbollsmässigt. Skadorna på viktiga spelare har avlöst varandra, Ribic och Klang blev tidigt långtidsskadade och när Crona/Taube drog på sig småskador så blev det för många tongivande spelare borta. Med tanke på långtidsskadorna och att Berndtzen samt Bekkaoui lämnat föreningen under säsongen så hämtades ett nyförvärv in från en seriekonkurrent. Kamal Mostafa plockades in från Qviding och han visade tidigt att han besatt fina kvalitéer. Lagom till Kamals debut så drabbades Halmia av nästa chock, målvakten Jonas Käck blev inlagd på sjukhus efter att ha drabbats av en elakartad infektion i ena fingret. En segdragen historia slutade med att Käck blev borta resten av säsongen och det här var inte vad vi önskade inför höstavslutningen. Skulle verkligen orutinerade Johan Karlsson kunna täppa igen luckan mellan stolparna? Halmia var oavsett tvungna att ge sig ut på jakt efter en ny målvakt, problemet var att övergångsfönstret var stängt och man var tvungen att söka dispens via förbundet. Något som efter ett överklagande till slut godkändes och in plockades den serbiske målvakten Vladimir Lukic.

Vändpunkten skulle bli årets Halmiadag, lördagen den 7 september besegrades Karlstad med klara 3-0 och på dem sista åtta matcherna skulle det bli fem segrar, en oavgjord och två förluster. Faktum är att man var med och slogs om kvalplatsen ända in i slutet, nog för att chansen inte var jättestor inför sista matchen, men den fanns där. IS Halmia anno 2013 placerar sig till slut på en fjärdeplats i tabellen. Detta som nykomlingar och med en rejäl svacka på åtta raka matcher utan vinst under sommaren. Det är lätt att dela in årets serie i tre delar, och det ser ut enligt följande: Match 1-10 = 7 vinster, match 11-18 = 0 vinster, match 19-26 = 5 vinster. Materialet till att vara med och slåss om en topplacering nästa år finns redan i truppen, men då gäller det först och främst att säkra upp dem befintliga spelarna. För att sedan plocka in några spelare utifrån som kan vara med och slåss om platserna till nästa år. Och sist men inte minst, inga fler långtidsskador tack! Nämnas bör också att herrarna vann Intersport Cup/DM efter finalseger mot Kungsbacka. I självaste finalen släppte Lindau fram två juniorer i a-lagssammanhang. Milos Vrsajko gjorde debut i målet och Måns Klausén fick debutera som ytterback. 16 och 15 år gamla och knappast sista gången vi såg dessa i a-laget.

Dam:

Även damerna var nykomlingar i Division 1, detta efter att förbundet gjort om i seriesystemet inför säsongen. Efter förlusterna mot Elitettanlagen Hovås/Billdal och Öster (0-5 och 1-3) under försäsongen så väntade seriepremiär borta Glimåkra.

Halmia vann enkelt med 3-0 och matchen därefter slogs Hammenhög tillbaka med hela 5-1. I tredje omgången väntade förhandsfavoriten Stattena på bortaplan, en tuff uppgift som skulle få en betydande roll för seriens utveckling. Halmia chockade nog inte bara motståndare och publik, jag är helt övertygad om att en del tjejer tänkte ”OJ!” för sig själva efter matchen. IS Halmia hade nämligen kört över Stattena på deras egen hemmaplan med osannolika siffrorna 1-5. Kommande match hemma mot Asarum vann man med 2-0 i bara farten. Nu väntade ännu ett toppmöte, nya sammanslagningen Kungsbacka DFF väntade på bortaplan. En tight match slutade 0-0, men lite fördel för hemmalaget som var närmst segern.

Halmia hade i detta läge av serien visat sin styrka, man var inte här för att klara sig kvar utan ville så mycket mer. Med spelare som Jessica Jingblad och Amanda Johnsson Haahr så kunde det bli målchanser från ingenting. Förutom 0-0 i Hallandsderbyt borta mot Böljan och första förlusten i serien borta mot Örby (2-3) så blev det sedan idel segrar innan ett välbehövligt sommaruppehåll. Halmia var definitivt i toppen för att stanna, men nu var det ingen risk att motståndarna underskattade oss längre. Från och med nu så går vi in som favoriter i varje match resten av säsongen, klarar vi av det? Höstsäsongen startade med fyra vinster och sedan en oavgjord, näst på tur stod ”årets match” där Kungsbacka gästade Örjans Vall under Halmiadagen den 7e september.

I detta läge av serien var det just dem här två lagen det stod om, ett av dem får kvala till Elitettan och det andra får stanna kvar ytterligare ett år i Division 1. Halmia gick ut och förnedrade Kungsbacka i den första halvleken, 3-0 stod det på tavlan och ingen kunde väl tro att det här ens skulle bli spännande? Kungsbacka repade mod och kom ut som ett helt nytt lag, 3-1 och 3-2 kom inom andra halvleks första 20 minuter och helt plötsligt var det bortalaget som såg ut som den potentiella serievinnaren. Det var också väldigt nära 3-3 ett flertal gånger, men Halmias backlinje och Eckert i målet lyckades reda ut stormen innan Jessica Jingblad kunde punktera matchen i den 83e minuten. Publiken och hemmalaget kunde andas ut och inkassera årets 14e trepoängare av 18 möjliga.

Nu skulle mycket till för att Halmia inte skulle ta seriesegern. Matchen efter Kungsbackavinsten blev ett litet bakslag men man lyckades knipa en poäng borta mot Asarum och hade en poäng tillgodo på Kungsbacka inför dem tre sista omgångarna. Efter en tuff match mot Stattena (till slut segern 2-0), samtidigt som Kungsbacka oväntat förlorade mot rivalerna Böljan innebar att Halmia kunde säkra seriesegern borta mot Hammenhög i näst sista omgången. Hemmalaget kunde aldrig hota gästerna utan Halmia vann med hela 6-0 och var därmed klara för kval till Elitettan 2014.

Seger 6-2 hemma mot Glimåkra i ”genrepet” inför stundande kval mot Lidköpings FK. Dubbelmöte där första matchen spelades på bortaplan. Matchen blev tuff, hård och jämn, åtminstone i första halvlek. I början av den andra halvleken skickade Tilda Bengtsson in 0-1 till Halmia, och sedan hände något märkligt. Inom loppet av sju minuter, mellan matchminut 62-69 så gör Halmia både 0-2, 0-3 och 0-4. Ett sanslöst resultat, inte minst med tanke på bortamålsregeln i dubbelmötet. Hemmalaget kunde inte resa sig utan fick åka hem och ladda inför returen på Örjans Vall en vecka senare. Det här går väl inte att tappa? Andra halvlek i hemmamötet med Kungsbacka satt i bakhuvudet och oroade. Dumt av mig kan man konstatera, tjejerna gick ut och gjorde processen kort med Lidköping. När Jessica gjorde 1-0 i den sjunde minuten så var det lilla hopp som Lidköping hade inför matchen som bortblåst. I halvtid stod det 4-1 och sammanlagt 8-1 till Halmia, låt vara sedan att andra halvlek inte blev något att jubla över, utan gästerna tilläts reducera till både 4-2 och 4-3 innan domaren blåste av matchen och IS Halmia hade kvalificerat sig till Elitettan 2014.

19 vinster på 24 matcher, och bara en förlust under hela säsongen talar sitt tydliga språk. En fullständigt lysande säsong är till enda och nu väntar en lång förberedelse inför damernas tuffaste utmaning på drygt 30 år. Elitettan innebär kvalificerat motstånd i VARJE match, långa avstånd till bortamatcherna och inte minst, en trupp spelare och ledare beredda på blod, svett och tårar. Men är det några som klarar det så är det Håkan och gänget. Vill också nämna vårt utvecklingslag som i stor stil sprang igenom sin Division 3 med tabellraden 16-0-2 och gjorde sanslösa 119 mål på 18 matcher. Galet!

Ungdom:

Precis som våra representationslag så har våra ungdomar gjort en mycket stark säsong. Inte nog med att vi blir bättre och bättre, vi blir också fler och fler. Just nu pågår den sista av våra två provspelsveckor och det är full rulle nere på konstgräset varje träning. Mängder av spelare från olika föreningar söker sig till Halmia för att eventuellt fortsätta sin fotbollskarriär. Ett U-19 håller på att ta form och det är ett led i våra visioner om att i framtiden försörja A-laget med egna produkter. Jag vågar lova att 2014 kommer bli minst lika framgångsrikt, med Pojkallsvenskan och Gothia Cup som grädde på moset.

Officiella serier/cuper för ungdomarna 2013:

P15-16 Klass 1 Halland, slutade 5a med sammanlagda tabellraden 9-2-7

P15-16 Klass 2 Södra, slutade 2a med sammanlagda tabellraden 8-4-4

P14 Klass 3 Södra, slutade 3a med sammanlagda tabellraden 8-0-5

P14 Klass 2 Södra (9-manna), slutade 2a med sammanlagda tabellraden 5-0-9

Intersport Cup P16, förlust i åttondelsfinalen

Intersport Cup P15, förlust i kvartsfinalen

Intersport Cup P14, förlust i åttondelsfinalen

Kval till Pojkallsvenskan, besegrade Astrio med 2-1 och är därmed klara för Pojkallsvenskan 2014!

Cuper/Inbjudningsturneringar:

Future Cup P15, förlust i bronsmatchen, blev 4a av 20 lag

Elite Hotel Cup (Inofficiella SM för 15-åringar), blev 10a av 16 lag

Laxacupen P14, Brons i C-slutspelet

Eskilscupen P14, förlust i B-slutspelets kvartsfinal


IS Halmia är idag en unik förening med både herr och dam högt upp i seriesystemet, lägg därtill en blomstrande ungdomsverksamhet och ni har resultatet av en tvåkönad förening med både bredd och elit. Alla våra lag spelar en attraktiv anfallsfotboll och rekryterandet gör sig nästan självt, alla vill väl vara med i ett vinnande lag?

Sist men inte minst, IS Halmia förtjänar betydligt mer publik än vad som har visat sig på Örjans Vall/Halmstad Arena under 2013. Jag hoppas att alla Halmianer och andra fotbollsglada sluter upp och stöttar Halmia på plats under kommande säsong.


Detta är mina egna tankar/funderingar/slutsatser och skall bedömas utifrån min roll som privatperson och ideell ledare.

 
// Christoffer Andréasson - Halmian
 

Etiketter: herr föreningen dam ungdom