IS Halmia - Skövde AIK 1-1 (0-0)

Två förlorare i uddlös sensommardrabbning.

Dagens match mellan toppjagande IS Halmia och bottenkrigande Skövde AIK började i moll, gick över i dur och slutade i parodi.

Istället för fokus kring Halmia, eller Skövde om man så vill så handlade allt efterspel om mannen med pipan. Utan att påstå vad som är rätt eller fel så kan man konstatera att idag var det många domslut som faller under rubriken "kontroversiella". Mer om detta i texten nedan.

Hemmalaget börjar uddlöst och släpper till två halvchanser för bortalaget redan inom första fem minuterna. Mitt emellan dem här två halvchanserna så blir Mangfors brutalt nergjord på mittplan men utan reaktion från domartrion, hög ribba idag alltså...
Allt eftersom så tar Halmia över mer och mer av bollinnehavet, men man har förtvivlat svårt med avgörande passen och hamnar allt som oftast tillbaka hos mittbackarna. Rörelsen på det centrala mittfältet är för dålig och när inga spelalternativ ges så väljer man det "enkla" alternativ att passa bakåt, istället för en crosspassning eller djupledsboll.
Detta är signum för första halvleken och motståndarna Skövde är inte sena med att ligga rätt i positionerna och hugga på kontringar. Värt att notera är att Ingves får ett gult kort för knuff? på målvakten efter en Halmiahörna i den 41a minuten, frispark möjligtvis men thats it. 
Första halvlek går inte till historien som något av det bättre på Örjans Vall. Tätt, uddlöst och sömnigt.


Andra halvlek börjar där den första slutade, Halmia har boll men lyckas inte spela sig igenom motståndarna när fantasin/självförtroende i avgörande läge saknas. Sabo och Sjögren på ytterpositionerna försöker men är alldeles för ensamma. 
Genberg är dock ytterst nära att ge Halmia ledningen när han i den 54e minuten kastar sig fram och styr ett inspel från kanten via målvakt till hörna. 
Efter detta är det väldigt mycket "hela havet stormar" då inget av lagen bjuder upp till dans utan felpassar och märkliga domslut som i första halvlek var helt okej nu renderar i gula kort och avblåsningar till höger och vänster.

Det är inte förrän i den 67e minuten som matchen tar fart, inbytte Kamal Mostafa visar direkt att han är ett anfallsvapen att lita på, och hans samspel med Sjögren på högerkanten är matchens behållning.
Redan efter två minuter skapar duon en målchans men Kamals skott går tätt utanför. 
Det är nu mycket Halmia och man får ett annat flyt i spelet med Kamal som kommer in med märkbart större självförtroende och löpvilja. Det ska dock tilläggas att Skövde ständigt är farliga när man ställer om från försvar till anfall och deras inlägg skapar ofta problem för Johan och backlinjen. 
Därför kom Ronny Sabos 1-0 som en skänk från ovan i minut 79, Crona gör ett underbart jobb när han i full fart driver igenom hela Skövdes mittfält och serverar Kamal som löpt sig fri på högerkanten, Kamal skär in mot första stolpen och söker eventuellt Genberg framför mål, men via några touch på försvarare dyker bollen upp hos Ronny Sabo vid bortre stolpen, Ronny laddar och skjuter in bollen bakom en chanslös Skövdemålvakt.

Pånyttfödda skapar Halmia direkt tryck på Skövde och är ytterst nära att utöka ledningen bara minuten efter målet, men denna gång utan att hitta nätmaskorna.
Så till något märkligt, i minut 82 löper Sjögren mot boll på högerkanten precis framför Skövdes avbytarbås, Skövdespelaren kommer HELT fel in i duellen och kapar Sjögren brutalt utan att vara i närheten av bollen. Hade Sjögren kommit runt så hade han haft en enda stor raksträcka mot målet, istället blir han nergjord och domaren tar fram det gula kortet. Vilda reaktioner på både bänk och ledare när kortet borde varit av annan kulör. Som om inte detta räckte så får Ingves sitt andra gula kort, det vill säga rött när han går upp i rygg på Skövdespelare på mittplan. Var? När? Hur?
Halmia ger sig dock inte utan skapar ett par riktigt fina lägen med en man mindre, först är Sjögren nära att fixa 2-0 när hans inlägg styrs utanför av försvarare, sedan har Genberg två fina chanser när han först nickar strax utanför och sedan blir frispelad men tar avslutet lite tidigt och får se bollen passera bortre stolpen.

När så Halmia tycks reda ut det här och fixa tre friska poäng så kommer Skövde i ett sällsynt anfall, klockan har tickat upp på dryga 91 minuter och i höjd med straffområdet så faller Skövdespelaren efter närkamp med Halmian. Känslan direkt är att han söker frispark/straff och faller väldigt enkelt, domaren håller inte med utan blåser frispark bara metern utanför straffområdet. Hjärtat i halsgropen, inte ska det väl sluta såhär?! Jodå, frisparken går över muren och in i mål bakom Johan Karlsson.

Tv-puckshög framför Halmiabåset och domaren blåser av matchen som till slut slutar 1-1. Inte helt ologiskt sett till matchbilden, men inget resultat som något av lagen var nöjda med på förhand.

Nu gäller det att ladda batterierna inför en av årets tuffaste matcher, Oddevold borta på söndag kl 17. Då utan både Genberg och Ingves som är avstängda, men förhoppningsvis med både Egzon och Kamal i startelvan.

// Christoffer Andréasson

Länktips:
Hallandsposten
Halmias Svenska Fans
Skövde Nyheter
 

Etiketter: herr