IS Halmia - IK Oddevold 2-1 (0-0)

Halmia tog sjätte raka vinsten och gav seriefavoriten Oddevold sin första förlust i år

Segertåget rullar vidare, i vårsäsongens sista hemmamatch bärgade man ytterligare en trepoängare och sätter fortsatt press på Husqvarna i toppen.

Hemmalaget Halmia startade matchen klart bäst och tog tidigt tag i taktpinnen med sitt vägvinnande kortpassningsspel. Första fem minuterna är det BARA dem rödvita för hela slanten, Oddevold ser skärrade ut och Halmia rullar runt fint, några dåliga touch/instick gör att målchanserna uteblir till en början. Oddevold kommer tillbaka från chocken och Jonas Käck i hemmamålet får göra två fina räddningar när han kommer utrusande och parerar avslut från bortalaget. Det är fortsatt Halmia som står för bollinnehavet och Oddevold satsar allt krut på omställningar, båda lagen har lite svårt att vaska fram dem riktigt heta målchanserna och det handlar ofta om en misslyckad passning eller att motståndaren bryter på sista tredjedelen.

Under en period i slutet av första halvlek så blir spelet lite ryckigt när det är många avblåsningar och spelare som ligger ner på gräset efter hårda dueller. Det ryckiga spelet gynnade mest Oddevold som fick mer att säga till om dem sista 10 minuterna, bland annat har man två fina insticksförsök mellan två Halmiabackar som dock är någon meter för brant och Käck/försvare hinner emellan. Bästa målchansen i första halvlek har Oddevold med fem minuter kvar, Mangfors blir överspelad på vänsterkanten när han tjuvrusar mot boll, i andraläget snurrar anfallande spelare upp E.Maholli vid förlängda mållinjen, i lite dålig vinkel blir inspelet inte helt hundra och efter ett par flipperstudsar i Halmias straffområde så rensas bollen bort.

Lite oroväckande så fick Oddevold betydligt mer att säga till om i slutet på halvleken, det gäller för Halmia att komma ut och ta tag i spelet igen och få igång sitt passningsspel. Under stora delar av matchen hittills fick gästerna ägna sig åt att jaga boll när hemmalaget rullade runt på stora ytor. Oavgjort 0-0 i paus är det iaf.

Aningens orolig är man när domaren blåser igång andra halvlek, Oddevold är stora och starka och inte alls ofarliga när man kommer i omställningar. Här gäller det att INTE Oddevold får första målet tänker jag för mig själv uppe i speakerbåset. Fortsätter Halmia bara att rulla runt så kommer Oddevold inte att orka till slut.


Så kommer då matchens första mål, och det är hemmalaget som inför storpubliken gör det oerhört viktiga ledningsmålet. Andra halvlek är bara 2 minuter gammal när K.Maholli trampar igång på högerkanten, med både snabbhet och teknik tar han sig förbi sin motståndare och bryter in i straffområdet mot kortlinjen. Han snurrar upp sin försvarare och lägger in bollen utmed förlängda mållinjen till bortre stolpen där Sabo helt omarkerad kan trycka in 1-0. Med ny energi tar Halmia tag i taktpinnen igen och pressar Oddevold högt i plan. Bara minuter efter ledningsmålet är Gulda på offensiv utflykt när han från sin vänsterbacksposition får fri gata in mot straffområdet när Oddevold står och tittar på, väl i höjd med straffområdslinjen lämnar han över bollen till Genberg som vänder runt och får skottläge från ca 11 meter mot en ensam målvakt i bortakassen. Tyvärr gör Calle det klassiska misstaget att luta sig lite bakåt i skottläget och bollen går en bit över. Mycket bra förarbete av Gulda och nog skulle tvåan suttit där. Dem gångerna Oddevold kommer till halvchanser är det allt som oftast hemmalaget som ställer till det för sig, stundtals slarvar man i passningsspelet på egen planhalva och vi ska vara glada att inte Oddevold tog vara på lägena. 

I den 65e minuten kommer så spiken i kistan, ett tröttkört Oddevold är tillbakapressat med så gott som hela laget i eget straffområde, Halmia rullar runt bollen strax utanför densamma och bortalaget står mest och tittar på. Risken är att det till slut blir för trångt med många spelare på liten yta, men så händer det, Taube får en passning som han chipskarvar över en försvarare och rundar sin markering och tar själv bollen inne i boxen, väl där lägger han en enkel passning till Genberg som vinklar in 2-0 vid bortre stolpen. Mycket vackert!
Oddevold blir nu tvugna att satsa allt på ett kort, framåt. När bolltempot sjunker är det bortalaget som gynnas och man har faktiskt ett par bra chanser nästan direkt efter Halmias 2-0. Oftast är det en hemmaförsvare som hinner fram och får en fot på bollen, eller så är Käck välplacerad på ett dåligt avslut rakt i magen. 

I den 78e minuter har Oddevold ett fint skott som letar sig ner mot Käcks vänstra stolprot, Halmias burväktare hinner dock dit och rädda ut till hörna. Men det är ännu en gång ett misstag i det egna ledet som öppnar för skottläget, denna gång en felpass på mittplan som snabbt utnyttjas av bortalaget. Minuten senare får Oddevolds Patriksson en fin boll serverad i Halmias straffområde, Johan smäller till direkt men Käck är ännu en gång välplacerad och skottet går rakt i magen och rensas undan. 
Sista 7-8 minuterna är det Oddevold som trycker på för en reducering, och inte helt oväntat kommer en sådan när det är två minuter kvar av ordinarie tid. Efter lite kaos och flipperspel i Halmias straffområde dimper bollen ner hos gästernas Palmersjö som trycker in 2-1. Trots många spelare runt bollen får hemmalaget inte bort bollen och det utnyttjar gästerna. Förutom en frispark och hörna i slutminuten som Oddevold skickar upp målvakten på så reder Halmia ut den värsta stormen, inbytte Bekkaoui gör ett bra jobb när han dödar tid nere vid Oddevolds hörnflagga och tiden rinner iväg.

Domaren blåser till slut av matchen och Halmia har vunnit sin sjätte raka seger, som nykomling!!


Målskyttar:
47' 1-0 Ronny Sabo (ass Kushtrim Maholli)
65' 2-0 Calle Genberg (ass Niclas Taube)
88' 2-1 Henrik Palmersjö


Halmias Svenska Fans
Rapporteringen på everysport.com
Hallandsposten
Oddevold.se
Bohuslanningen.se


// Christoffer "Mallorca" Andréasson

 

Etiketter: herr